Deja faimoasa intalnire in trei petrecuta la Guvern i-a adus Monicai Macovei destule necazuri. Ieri, ministrul Justitiei a primit cele mai dure acuze chiar de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Intr-o dezlantuire fara precedent, magist

Deja faimoasa intalnire in trei petrecuta la Guvern i-a adus Monicai Macovei destule necazuri. Ieri, ministrul Justitiei a primit cele mai dure acuze chiar de la membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Intr-o dezlantuire fara precedent, magistratii i-au reprosat ministrului ca pune in primejdie imaginea Justitiei si chiar aderarea la Uniunea Europeana.
TUPEU. ""Ne criticati pe noi ca avem probleme de imagine. Dumneavoastra considerati acum ca aveti o problema de etica sau de imagine, doamna ministru?!"" ""NU"", a raspuns Macovei. ""Asta-i tupeu!"", a venit replica. ""Ma mir ca ministrul Justitiei are timp sa discute cu Patriciu, dar nu are timp sa discute la discutiile practicienilor din CSM."" Ea a fost intrebata ironic daca modificarile legii care au ciuntit independenta procurorilor au fost cumva urmare a ""discutiilor pe care
le-ati avut cu Dinu Patriciu"".
SE CAUTA PRESIUNILE. Un alt membru CSM l-a intrebat pe ministrul Justitiei de ce ""in acea perioada (n.r. - cu intalnirea) a insistat sa puna talpa pe procurori, pentru ca erau independenti, dupa schimbarea legilor, procurorii sunt in subordinea ministrului. Exista vreo legatura intre discutiile cu Dinu Patriciu si schimbarea legii?"". Ministrul a raspuns insa ca legile privind reforma Justitiei erau ""in faza asumarii"" de catre Guvern si se aflau deja pe site-ul MJ.
PIATRA IN GEAM. Judecatorul Dan Lupascu s-a intrebat: ""In aceasta tara a telereformei, a telefoanelor si a intalnirilor inoportune, ma intreb daca CSM mai este garantul independentei sau este inoportun? In ce masura membrii Consiliului ar putea tine pe linia de plutire Justitia in aceasta tara?"". Tot el a si raspuns: ""Este greu. Daca in aceasta sala cineva arunca cu o piatra in geam, este cercetat geamul, nu cel care a aruncat cu piatra"".
Plenul Consiliului a hotarat sa demareze cercetari, prin Inspectia Judiciara, pentru a vedea daca asupra procurorilor au fost exercitate presiuni, dupa intalnirea de la Palatul Victoria.
""NU NE POATE PROSTI"". De departe insa cel mai dur repros a fost facut de catre presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, prezent la sedinta Consiliului. ""Pe noi, judecatori si procurori, nu ne poate prosti. Variantele diferite despre cum
s-au intalnit in acel birou de cugetare dovedesc ca realitatea este cu totul alta"", a spus Costiniu. Presedintele AMR a atras atentia si asupra momentului intalnirii Tariceanu - Macovei - Patriciu, putin inainte de a doua modificare a legilor Justitiei. ""Este un recul al reformei faptul ca, la cateva luni de la modificarile legilor Justitiei (in vigoare din septembrie 2004, modificate la inceputul lui 2005 si apoi in august 2005 - n.r.), s-a intervenit in forta cu preluarea parchetelor sub autoritatea ministrului Justitiei"", a spus Costiniu. Judecatoarea a adaugat ca demersul releva ca ""exista interes care, in timp, se va dovedi prin activitatile si raporturile care se vor rezolva in vazul lumii fata de relatia minister - parchet"".
SCAUN. Despre o eventuala demisie de onoare a ministrului Monica Macovei in urma participarii la deja faimoasa intalnire, Costiniu a afirmat: ""Institutia demisiei nu prea este cunoscuta de mai marii guvernamentali. Onoarea se poate avea in vedere ca om si ca ministru. Daca domnia sa isi pune aceasta problema, poate ca nu ar strica sa o expuna public"".

EXCLUSIV


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.