Importurile de gaze naturale din Rusia, prin punctul Isaccea, raman la cote scazute. Incalzirea vremii ii face pe distribuitori mai optimisti, dar centrul Bucurestiului inca mai suferea, ca si alte zone ale tarii. Ieri, ""presiunea de intrar

Importurile de gaze
naturale din Rusia,
prin punctul Isaccea, raman la cote scazute. Incalzirea vremii ii face pe distribuitori mai optimisti, dar centrul Bucurestiului inca
mai suferea, ca si
alte zone ale tarii.

Ieri, ""presiunea de intrare a gazelor de import a fost mai scazuta cu 40% fata de valorile normale (necesare - n.r.) in aceasta perioada, iar debitul cu 14%"", potrivit informatiilor furnizate de Transgaz. Compania este responsabila pentru transportul gazelor naturale pe magistralele din sistemul national si are in subordine
Dispeceratul National de Gaze. ""Cresterea relativa de consum din ultimele zile
in sectorul casnic a fost de 60%-70%"", spun oficialii
companiei.
De asemenea, fata de marti nu s-a schimbat nimic in ceea ce priveste importurile, spun specialistii din transportul gazelor. La punctul Mediesul Aurit parametrii erau normali, iar la Isaccea, presiunea era in continuare cu 25% mai mica fata de valorile din contractul de import si scaderea debitului varia intre 10% si 15%.
STABILIZARE. Ieri, situatia alimentarii cu gaze naturale in Bucuresti ""era stabilizata"", potrivit unui comunicat al Distrigaz Sud. Consumul a crescut ieri cu 60% fata de o zi normala.
Aprovizionarea consumatorilor casnici din zona centrala, a Bulevardului Ion Mihalache si a Arcului de Triumf urma sa revina la normal aseara, potrivit unui comunicat al Guvernului emis dupa o intalnire a premierului cu ministrul Economiei si cu responsabilii din domeniul gazelor si al energiei. Totodata, in doua zile urmeaza sa fie reglementate livrarile de gaze in judetele din nordul Moldovei, deservite de Distrigaz Nord.
Pe de alta parte, sucursala Ploiesti a Distrigaz Sud se confrunta in continuare cu probleme.
DIN REZERVE. ""Vom mentine decizia de diminuare a consumului agentilor economici"", a declarat Codrut Seres, ministrul Economiei. Potrivit ministerului, Distrigaz Nord dispusese deja micsorari ale livrarilor catre consumatorii industriali, datorita problemelor pe care le are mai ales la capetele conductelor din nordul Moldovei. Totusi, Timisoara a putut fi data drept exemplu pozitiv de ministrul Codrut Seres, desi este tot ""zona marginala a sistemului, ca si Botosani"". Potrivit MEC, Distrigaz Sud a anuntat la randul sau o scadere de pana la 30% a cantitatilor livrate la consumatorii industriali.
Din toate cele 8 depozite de inmagazinare se extrag gaze la capacitatea maxima. ""Cantitatea extrasa in aceasta perioada este de 18,2 milioane m3/zi"", potrivit MEC, care anunta marti seara ca stocul1 ramas este de 1,8 miliarde din cele peste 3 existente in octombrie. Romgaz si Petrom produc 32,4 milioane mc/zi, iar de la rusi mai primim 16,3 milioane mc.
Vineri, ministrul Economiei va participa la o reuniune a omologilor sai din domeniul energetic din tarile Grupului de la Visegrad, pentru gasirea unor variante de interconectare a retelelor de distributie si import.

SCOLI CU PROGRAM DE IARNA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.