Profesorul doctor general Teodor Horvat, seful Clinicii de Chirurgie Toracica de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central, explica hernia hiatala si cand trebuie sa intervina chirurgul. Dupa o anumita varsta se produce o anumita relaxare a s
Profesorul doctor general Teodor Horvat, seful Clinicii de Chirurgie Toracica de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central, explica hernia hiatala si cand trebuie sa intervina chirurgul.

Dupa o anumita varsta se produce o anumita relaxare a sistemului de muschi, tesuturi si sfincter din zona esofagului inferior, unde acesta trece prin diafragm din torace in abdomen. Asa apare hernia hiatala si ultimele studii au aratat ca peste 50% din populatia planetei sufera de aceasta hernie. Diafragmul este muschiul fara odihna, cum frumos explica marele chirurg Horvat, diafragmul lucreaza tot timpul ca inima, el desparte toracele de abdomen si are mai multe roluri intre care cel al respiratiei este de baza. Ei bine, cand muschii diafragmului si tesutul care asigura etansarea la locul trecerii esofagului din torace in abdomen patrunzand prin diafragm, cand aceste componente se relaxeaza se intampla ca portiunea de doi-trei cm de esofag din abdomen ca si o parte din stomac sa treaca din abdomen in torace datorita herniei hiatale. Si de aici, neplacerile pricinuite de boala de reflux. Exista patru tipuri de hernie hiatala: unul este hernia prin alunecare (esofagul abdominal si o parte din stomac aluneca in torace), a doua clasa este hernia hiatala prin rostogolire, iar herniile hiatale din clasele 3 si 4 sunt combinatii din acest mecanism. Dar nu toate herniile hiatale trebuie operate. Numai herniile hiatale prin rostogolire si cele din clasele 3 si 4 se solutioneaza chirurgical. In cazul herniei hiatale prin alunecare, cea mai frecventa, se incearca tinerea bolii in frau prin schimbarea regimului alimentar si a stilului de viata. Cand aceste corecturi ale obiceiurilor n-au dat rezultate, se pune eventual problema operatiei. Schimbarea obiceiurilor inseamna, in primul rand, slabirea in cazul celor obezi, cina mai sumara si nu dupa ora 7 seara, interdictii de a te culca imediat dupa cina, evitarea constipatiei si a altor actiuni care sa mareasca presiunea din abdomen.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.