Ianuarie a devenit luna Mihai Eminescu. La implinirea a 156 de ani de la nasterea poetului nepereche, o serie de institutii au organizat si gazduit evenimente dedicate acestuia.

Sub titulatura ""Ianuarie eminescian"", Ministerul Afacerilor Externe a gazduit ieri un program dedicat zilei de nastere a lui Mihai Eminescu, program care a impletit lansarea de carte cu filmul, cu arta plastica, poezia si muzica. Astfel, in cadrul evenimentului a fost proiectat filmul ""Memorialul Ipotesti in imagini video"", realizat de Centrul National de Studii Mihai Eminescu - Ipotesti, film al carui scop a fost prezentarea realizarilor din ultimii ani pe linia conservarii imaginii lui Eminescu. Un alt punct ""pe ordinea de zi"" a fost vernisajul expozitiei ""Grafica eminesciana la Sonete"", rod al ultimei editii din 2005 a Taberei Internationale de Grafica de la Ipotesti. Totodata, ieri a fost prezentat CD-ul ""Liniste intre cuvinte"", rezultat al unui colocviu international de traducere Eminescu, continand poezii eminesciene in limbile romana, portugheza, engleza, germana, sarba, rusa, vietnameza, suedeza etc.
POEZIE. Valentin Cosereanu si-a prezentat volumul ""Jurnal cu Noica despre manuscrisele Eminescu"", lucrare pe care Dan C. Mihailescu a apreciat-o ca fiind ""un jurnal de lucruri mici, consemnat de autor incepand cu 1984 si pana dupa moartea lui Noica"". Momentul mult asteptat a fost lansarea CD-ului ""Eminescu... dupa Eminescu"", realizat de Ion Caramitru. Desi antevorbitorii sai au vorbit pe larg despre proiectele in care au fost implicati, directorul Nationalului bucurestean a preferat sa nu faca declaratii, preferand sa recite din Eminescu pe fondul muzical asigurat de clarinetistul Aurelian Octav Popa.

MELANJ