AVAS a publicat ieri pe site-ul institutiei contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR).

Potrivit acestuia, actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica. Participatia Erste Bank nu va trebui sa scada insa sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social, potrivit contractului de privatizare.
Procesul de dezvoltare a bancii este stopat pana la finalizarea vanzarii. Partea romana a mai acceptat ca banca in totalitate si filialele sale sa deruleze, pana la preluarea efectiva, operatiuni numai in cursul obisnuit al activitatii, care sa nu aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. Numarul de salariati nu poate creste cu mai mult de 2%, iar salariile cu mai mult de 5%.
Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005. Contractul semnat intre actualii actionari si castigatorul privatizarii - Erste Bank - mai stipuleaza ca BCR se obliga ca in perioada dintre semnarea documentelor de privatizare si finalizarea procesului sa nu acorde dividende sau alta forma de distribuire, cu exceptia celor cuvenite pentru anul 2005. AVAS va avea dreptul sa incaseze o parte din dividendele, care vor fi distribuite pentru 2006, in limita perioadei cat va detine actiunile BCR.
CLAUZE DURE. Erste Bank poate sa intrerupa imediat si neconditionat contractul de privatizare inainte de finalizare, daca BCR ar inregistra pierderi de peste 300 de milioane de euro. Pentru un prejudiciu intre 150 de milioane de euro si 300 de milioane de euro, Erste Bank va acorda vanzatorului un termen de 30 de zile in care AVAS va remedia modificarea negativa sau va despagubi BCR cu intreaga suma. (Adrian Mihai)

PENALIZARI SI DESPAGUBIRI