Condimentele si sarea sunt cele doua ingrediente care au schimbat definitiv gustul bucatelor. Gurmanzilor nu le-a fost suficient si au inventat amestecul intre mai multe condimente - curry. Bucataria popoarelor din sud-estul Asiei este atat de

Condimentele si sarea sunt cele doua ingrediente care au schimbat definitiv gustul bucatelor. Gurmanzilor nu le-a fost suficient si au inventat amestecul intre mai multe condimente - curry.

Bucataria popoarelor din sud-estul Asiei este atat de savuroasa pentru ca se bazeaza pe amestecuri neasteptate intre condimente. Pe vremuri, in India, Sri Lanca si Malaiezia, reteta de curry (un sos din condimente) era o mostenire de familie.
AFRODIZIAC. Prima mentiune a acestui amestec apare in anul 1700 I. Hr. pe o tabla de lut din Mesopotamia, unde era notata o reteta de carne cu curry. In secolul al V-lea I. Hr. curry se prepara pentru a fi oferit zeilor. In
timpul festivalului dedicat zeului Shiva, fiecare familie de indieni trebuia sa aduca in templu amestec de condimente preparat acasa. Acelasi amestec era folosit de femei in mancare pentru a trezi pasiunea sotilor. In India, reteta de baza continea 20 de condimente, chili, chimion, coriandru etc., toate maruntite in piulita. Amestecul se punea pe foc in ulei sau in unt incalzit.
GUST. Desi reteta de baza nu s-a schimbat, numarul componentelor in curry variaza in functie de clasa sociala, regiune si familie. Ingredientele si proportiile sunt astfel echilibrate incat sa se potriveasca insa cu preparatul servit. Din India, curry a ajuns in China, Pakistan, Sri Lanca. Fiecare tara a adus cate o modificare in reteta. De exemplu, in China, curry contine ghimbir, chimion, mustar, sofran si fruzna de dafin. Astfel, poate fi folosit la preparatele din fructe de mare. Bucatarii din Sri Lanka prepara curry cu nucsoara, el are culoare neagra, ingredientele fiind rumenite in coptor. In Nordul Indiei se adauga cardamon si scortisoara, iar in sud-estul Asiei reteta contine ghimbir si usturoi. Mai nou, in unele tari asiatice, in curry se adauga mere si miere.
SANATOS. Desi este originar din India, curry a devenit un produs traditional britanic. Englezii au imprumutat reteta de la indeni si au popularizat-o. Ingredientele continute in curry sunt foarte sanatoase. De exemplu, coriandrul si chimenul sunt digestivi si contin vitamina C, iar sofranul previne cancerul.

RETETA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.