Asociatiile de locatari din imobilele cu risc seismic ridicat care nu vor fi de acord cu consolidarea cladirilor vor plati amenzi inre 1.000-3.000 de lei noi, potrivit unei ordonante pe care Guvernul o va discuta astazi.

""A fost introdusa obligativitatea expertizarii cladirilor inalte care au la parter spatii publice, in termen de doi ani. Pentru cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, autoritatile locale emit notificari, iar in termen de doi ani de la data notificarii trebuie realizata proiectarea lucrarilor. Executia va incepe in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului"", a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Sanctiunile pentru nerespectarea obligativitatii de expertizare a cladirilor sau de a incepe proiectarea sunt intre 1.000 si 2.000 de lei noi, in timp ce nivelul amenzilor pentru neinceperea lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului creste la 1.500 pana la 3.000 de lei noi. Pentru persoanele fizice, expertiza va fi finantata de la buget, iar in cazul spatiilor publice, de catre proprietari.
REABILITARE. Guvernul a modificat legislatia privind reabilitarea termica a cladirilor, astfel ca o treime din costuri vor fi suportate de la buget (pentru expertizare si proiectare), o treime de autoritatile publice locale si doar o treime de locatari. ""Suma care urmeaza sa fie platita de fiecare familie se ridica la maxim 1.300-1.500 de euro"", a declarat Laszlo Borbely. Din februarie va demara o campanie pentru informarea populatiei cu privire la avantajele reabilitarii termice. Autoritatile deruleaza un program impreuna cu guvernul Germaniei, in valoare de 900.000 de euro pentru consultanta tehnica si un alt program de 3,5 milioane de euro cu guvernul elvetian privind reabilitarea termica a 30 de institutii publice.
FONDURI. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va cere Guvernului sa aprobe obtinerea unor finantari de pana la 930 de milioane de euro pentru derularea unor programe de infrastructura si pentru constructia de locuinte, in perioada 2006-2008. Ministerul doreste sa contracteze de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un credit in valoare de 340 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa a localitatilor cu pana la 50.000 de locuitori, in cadrul unui proiect cu o valoare totala de 510 milioane de euro. (I.O. Purdea)