O inventie este, sau ar trebui sa fie, cel putin dupa definitia din dictionar, o rezolvare sau realizare tehnica reprezentand noutate si progres fata de stadiul actual al domeniului. Vi se pare suficient? Observati lipsa cuvantului ""utilitate"",
O inventie este, sau ar trebui sa fie, cel putin dupa definitia din dictionar, o rezolvare sau realizare tehnica reprezentand noutate si progres fata de stadiul actual al domeniului. Vi se pare suficient? Observati lipsa cuvantului ""utilitate"", ceea ce ar deschide o bresa prin care pot patrunde in viata de toate zilele tot felul de inventii discutabile, daca nu chiar total inutile. Si chiar asa s-a si intamplat, astfel s-au nascut inventiile pe care le-am mai pomenit candva, numite de japonezi, principalii reprezentanti ai domeniului: ""chindongu"", adica unealta sau instrument straniu, eventual diform, cu siguranta inutil in viata de toate zilele, imposibil de patentat, lipsit de valoare comerciala. Daca definitia nu vi se pare destul de convingatoare, iata cateva exemple.
Pentru inceput, tricoul pentru perfectionarea scarpinatului pe spate, prevazut cu o grila simpla (ca in jocul de pe vremuri din orele de dirigentiei, ""vapoarele""), grila a carei copie se afla in mana fericitului posesor al tricoului, ceea ce permite indicatii foarte precise, de genul: ""Te aflii in careul F5, treci in G6, te rog!"".
Asa cum exista deodorante, crema de ghete sau detergenti in forma de bastonas (stick, daca preferati anglo-romana), a fost propus un asemenea bastonas de unt, comod si util pentru toast sau croissant, din pacate ceva mai greu de folosit pe paine proaspata. Nimic nu e perfect.
Mai complicat din punct de vedere strict tehnologic, ventilatorul pentru racirea taiteilor din supa, atasat fie la lingura, fie, in varianta utilizata la spaghete, la furculita, a avut oarecare succes la cateva saloane de inventii, nu dintre cele mai renumite, ce e drept.
Remarcabila, atat prin ingeniozitate, cat si prin utillitatea socio-culturala, este combinatia casca + masca pentru navetisti. O mica ventuza asigura fixarea de peretele vagonului de tren, impiedicand contactele nedorite si uneori dezagreabile cu umerii vecinilor, materialul ascunde gura cascata si amortizeaza sforaitul, iar un text relativ scurt solicita la modul cel mai politicos bunavointa celorlalti pasageri care sunt rugati sa-l trezeasca pe posesor cu putina vreme inainte de statia mentionata ca destinatie.
Ceva mai putin inspirat, sistemul de papuci de fetru destinat pisicilor de casa pentru a le face sa stearga praful pe unde trec. In cazul unor pisici mai lenese este recomandata introducerea unui caine in locuinta, ceea ce ar mari cu mult mobilitatea purtatoarei de papuci.
De o cuceritoare simplitate este palaria pentru suferinzii de guturai. Un mic suport permite atasarea unui sul de hartie igienica, evitand situatiile penibile create de lipsa servetelelor.
Merita o mentiune speciala si sistemul portativ care inlocuieste obisnuitele treceri de pietoni, asa-zisele zebre. Un sul de material plastic rezistent, avand imprimate dungi albe pe un fond cenusiu, poate fi desfasurat si intins pe strada oriunde avem nevoie, scurtand astfel cautarea unui loc de traversare. Producatorul ne avertizeaza totusi asupra pericolelor legate de folosirea acestui sistem portativ in zonele cu trafic intens.
Fara a intra in mod formal in domeniul ""chindongu"", exista sampon pentru barbatii cu chelie, fileuri de peste cu aroma de capsuni si frisca, spray antiporumbei (atentie la legislatia locala, ce e permis in Piata San Marco din Venetia poate fi ilegal in Trafalgar Square, Londra!), votca aromata cu ridichi, sosul picant cu tarie reglabila si chiar un aparat de invechire ultrarapida a vinului, bazat pe folosirea unor campuri magnetice. Toate exista in realitate.
Spre deosebire de ""obiectele imposibil de gasit"" devizate de Carelman, cum ar fi prezervativul elegant din dantela, manerul prietenos de tras apa la closet (in forma de mana!) sau lingura - pieptene pentru firele de par ajunse in supa. Toate aparute intr-un mic volum aflat mult mai aproape de fictiune decat celelalte inventii pomenite pana acum.
Cum vi se arata insa un joben de sticla, tinut pe genunchii posesorului multor premii literare, simbolizand dorinta lui de imbogatire si de calatorii, inventie considerata chiar de catre autor ca fiind de o utilitate indoielnica. Actiunea se petrece intr-un vis, descris si analizat de un anume Sigmund Freud.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.