O alternativa la vaccinul contra hepatitei virale B ar putea fi cartoful modificat genetic. Este un ""vaccin"" mai ieftin si tocmai de aceea ar putea fi o solutie pentru populatiile sarace. Anual, virusul hepatitei B provoaca decesul a aproxi

O alternativa la vaccinul contra hepatitei virale B ar putea fi cartoful modificat genetic. Este un
""vaccin"" mai ieftin si tocmai de aceea ar putea fi o solutie pentru populatiile sarace.

Anual, virusul hepatitei B provoaca decesul a aproximativ 500.000 de persoane in intreaga lume. La ora actuala este disponibil un vaccin contra virusului hepatitei B. Dar procurarea si stocarea acestui vaccin este o problema in tarile sarace. O alternativa promitatoare la vaccinul contra virusului hepatitei B o reprezinta cartoful transgenic. Cartoful modificat genetic ar putea fi capabil sa ofere protectie imunitara comparabila celei asigurate de vaccin. Aceasta descoperire reprezinta o solutie incurajatoare pentru populatiile din tarile sarace.
STUDIU. Echipa coordonata de Charles Arntzen a testat un cartof modificat genetic pentru a produce un vaccin contra hepatitei B. Experimentul a plecat de la constatarea ca aceasta leguma are o proteina capabila sa stimuleze sistemul imunitar. Pentru a proba eficienta acesteia, cercetatorii au administrat unor voluntari intre 20 si 300 de grame de cartofi cruzi. Fiecare dintre persoanele voluntare era vaccinata inainte de experiment, dar prezenta un nivel scazut de anticorpi. O parte dintre voluntari a primit cartofi modificati genetic, cealalta parte, cartofi obisnuiti.
La finalul studiului, cercetatorii au observat ca nici unul dintre participanti, carora li s-au administrat cartofi obisnuiti, nu prezenta un numar mai mare de anticorpi. In schimb, intre 19 si 33 dintre voluntarii din al doilea grup, cel care a primit cartofi modificati genetic, aveau nivelul anticorpilor crescut. Cu cat voluntarii au inghitit mai multe ratii, cu atat nivelul anticorpilor era mai mare.
AVANTAJE. Rezultatele cercetarii sunt incurajatoare. Administrarea pe cale orala este simpla, iar aceasta modalitate de ""vaccinare"" este mai putin costisitoare si mai usor de transportat si de depozitat comparativ cu vaccinul clasic, care necesita respectarea unor reguli stricte in acest sens. Totusi, cercetatorii avertizeaza ca la 40% dintre voluntarii care au primit cartofi transgenici nu s-a inregistrat nici o reactie imunitara notabila. Dar aceiasi cercetatori precizeaza ca inclusiv vaccinul traditional ""nu functioneaza"" in cazul a aproximativ 10% dintre pacienti.
Dar inainte de a se trece la derularea unor programe vaste de aplicare a acestui studiu, foarte multi cercetatori au cerut ca sa se formuleze raspunsuri la cateva intrebari-cheie. Spre exemplu: pot aceste organisme modificate genetic sa induca imunitate persoanelor care nu au fost niciodata vaccinate? De asemenea, unii cercetatori s-au intrebat de ce s-a ales cartoful ca solutie si nu banana, care are un gust mult mai placut.

IN TOP ZECE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.