Virusul gripei aviare rezista mai mult de o luna in excrementele de pasare chiar in conditiile unor temperaturi scazute. In schimb, vara virusul H5N1 ramane activ doar o saptamana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Organizatia Mondiala a Sa

Virusul gripei aviare rezista mai mult de o luna in excrementele de pasare chiar in conditiile unor temperaturi scazute. In schimb, vara virusul H5N1 ramane activ doar o saptamana, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat un nou comunicat care cuprinde cele mai noi informatii in ceea ce priveste virusul gripei aviare. Conform comunicatului, forma inalt patogena a virusului ramane activa in fecalele pasarilor cel putin 35 de zile la temperaturi scazute (sub 4 grade Celsius). Cand temperaturile depasesc insa 37 de grade Celsius, virusul H5N1 supravietuieste, in mostrele de excremente de pasare, timp de sase zile. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel precizeaza ca in aceasta perioada zapada este singura care mai reduce din virulenta virusului. Virusul se poate transmite de la pasari la om, mai ales in perioada rece, cand unii dintre crescatori au tendinta de a lasa pasarile sa intre in casa, ca sa nu sufere din cauza frigului. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pasarile de curte sa nu fie lasate sub nici o forma libere in locurile unde se joaca sau dorm copiii. Un alt punct al comunicatului OMS se refera la faptul ca H5N1 are caracteristici diferite de cele ale virusului gripei sezoniere. Astfel, perioada de incubatie a virusului gripei aviare este intre 2 si 17 zile, in timp ce primele simptome in cazul gripei sezoniere apar dupa doar doua-trei zile.
SIMPTOME. Simptomul care indica debutul unei posibile gripe aviare este febra mare (de obicei peste 38 de grade). Unii pacienti au acuzat de asemenea simptome cum ar fi diaree, stare de voma, dureri in piept sau abdominale, hemoragie nazala sau gingivala. De asemenea, persoanele infectate cu H5N1 prezinta, in prima faza, simptome de pneumonie. Gripa aviara avanseaza rapid. ""Datele pe care le avem pana in prezent arata ca dupa cinci zile de la primele simptome apar si dificultati de respiratie. Asadar, senzatia de sufocare, raguseala si zgomotele la inhalarea aerului sunt semne de ingrijorare. In aceasta faza a bolii este posibil ca pacientii sa expectoreze sange"", se arata in comunicatul OMS. Un alt simptom al imbolnavirii de gripa aviara il constituie aparitia disfunctiilor la nivelul organelor interne: rinichi si inima. Acest simptom este semnalat inr-o faza avansata a bolii.

TRATAMENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.