Scaderea dramatica a temperaturilor a dus la dublarea consumului de gaze si la cresterea cu 10% a celui de electricitate. Romanii s-au incalzit si pe cai bahice, dand pe gat cu 70% mai mult alcool decat intr-o zi normala. Daca gerul va dura sapte zil

Scaderea dramatica a temperaturilor a dus la dublarea consumului de gaze si la cresterea cu 10% a celui de electricitate. Romanii s-au incalzit si pe cai bahice, dand pe gat cu 70% mai mult alcool decat intr-o zi normala. Daca gerul va dura sapte zile, asa cum au estimat meteorologii, romanii vor scoate din buzunar cu 120 de milioane de euro in plus.

Cresterea productiei interne de gaze naturale, folosirea rezervelor din depozitele subterane si oprirea marilor consumatori industriali sunt contramasurile de ameliorare a scaderii dramatice a temperaturii, ca si a reducerii presiunii gazelor rusesti.
URMARITI... FLACARA. ""Parametrii de livrare a gazelor naturale de import prin punctul Isaccea au scazut cu 10%-15%"", potrivit oficialilor Dispeceratului National de Gaze Naturale, dar consumul pune la incercare sistemul, cu toate ca, la celalalt punct de intrare (Mediesul Aurit) ""cantitatea de gaze corespunde contractului"" de import. Cresterile consumului aproape ca s-au dublat in Bucuresti (cu 80%), Ploiesti (87%) si Iasi (75%). Problemele cele mai mari le au insa, ca de obicei, zonele de la capetele conductelor cele mai indepartate de surse: Arad, Timisoara, Suceava. Distribuitorii romani de gaze naturale au anuntat ca intampina deja greutati pe masura ce temperaturile se apropie de - 20 grade Celsius.
MASURI EXTREME. Ieri, ministrul Economiei, Codrut Seres, a cerut din nou producatorilor Romgaz si Petrom marirea livrarilor cu cate 1,5 milioane mc/zi, dupa ce acestia deja le-au crescut cu circa 21%-23%. Din depozitele subterane se extrag zilnic cu 3 milioane mc mai mult ca de obicei. Al doilea producator de gaze naturale, Petrom, anuntase o productie suplimentara de 6,4 milioane mc/zi (aproape 10% din consumul estimat), inclusiv prin oprirea combinatului Doljchim Craiova. De altfel, si combinatele Azomures, Amonil Slobozia si Victoria primesc gaze la cota de avarie, la solicitarea MEC. Pentru comparatie, daca s-ar extinde la intregul an consumul din aceste zile, volumul total ar fi de circa 25,5 miliarde mc, fata de 18 miliarde cate am ars anul trecut. Altfel spus, fata de media anului trecut consumam cu 42% mai mult.
INAPOI LA CARBUNE. Reducerea presiunii gazelor a condus la cresterea consumului de electricitate. Luni, puterea solicitata in sistemul energetic a fost mai mare cu 10% decat in mod normal, pana la 8.800 MW in orele de varf: dimineata pana la ora 11:00 si dupa, amiaza dupa ora 17:00, potrivit lui Ion Merfu, directorul sucursalei Craiova a Transelectrica si fost director general al acesteia.
Centralele care au fost obligate sa treaca la utilizarea pacurei sau a carbunelui vor inregistra o ""crestere a costului de productie de circa 15%-20% in cazul utilizarii pacurii, pentru ca aceasta este mai scumpa"", potrivit directorului general al CET Iasi, Dorin Ivana.
CALCULE. Potrivit evolutiei consumurilor din prezent, cei peste opt milioane de consumatori casnici de electricitate vor plati in plus peste doua milioane de euro in cele sapte zile de ger anuntate de meteorologi, iar cei aproape doua milioane de abonati la gaze vor scoate din buzunar 12 milioane de euro la cursul valabil azi.
Dependentii de incalzirea centrala vor scoate din buzunar alte 88 de milioane de euro pentru gigacaloriile suplimentare, ceea ce ridica factura suplimentara platita de romani la 102 milioane de euro, fara sa punem la socoteala consumul de lemne.

Bucuresti: frig acasa, frig la scoala

Frig in case, frig in scoli, frig in spitale. Presiunea scazuta a gazelor in centralele termice a afectat centrul si nord-vestul Capitalei. Trei
blocuri din centrul orasului, racordate la centrala Victoria, n-au caldura. Virgil Ramba, directorul Radet, ne-a declarat ca situatia nu poate fi imbunatatita peste noapte.
Astfel, mai mult de 50 de scoli si peste 20 de spitale vor avea in continuare probleme cu incalzirea, in unele unitati scolare fiind suspendate cursurile. ""In zece la suta din gradinite si scoli au fost intrerupte cursurile, deoarece au ramas in frig. Copiii nu pot invata in frig"", a spus Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.
Astfel, au fost intrerupte cursurile la gradinitele 2 (Piata Romana), 42 (zona Piata 1 Mai) 116 si 117 (Mendeleev, 1 Mai). Acelasi lucru
s-a intamplat si in scolile 181, ""Tudor Vianu"", liceele ""Ion Neculce"", ""Harnaj"", Grupul Scolar ""Henry Coanda"" si Liceul ""George Enescu"".
MASURI. Ieri-seara, prefectul Capitalei, Mioara Mantale (foto), le-a cerut directorilor de scoli si gradinite sa decida singuri daca inchid sau nu unitatile de invatamant. ""Fie trimit copiii acasa, fie comaseaza clasele. Oricum nu se poate invata in frig. Am luat masuri si la spitale. Speram sa nu fim nevoiti sa inchidem nici un spital"", ne-a spus Mantale. Si in tara au fost probleme. Elevii din 36 de scoli din sase judete nu au fost ieri la cursuri din cauza conditiilor meteo nefavorabile. In Iasi, frecventa elevilor la cursuri a scazut in mediul rural din cauza temperaturilor extreme. (Monica C. Andrei, Eugenia Mihalcea)

VICTIME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.