VIZA DE LUNGA SEDERE
Viza de lunga sedere se acorda strainilor, la cerere, pe o perioada de 90 de zile, cu una sau mai multe calatorii, pentru urmatoarele scopuri: desfasurarea de activitati economice: strainilor care urmeaza sa desfasoare activitati economice in mod independent sau in cadrul unor asociatii familiale, in conditiile legii privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice; desfasurarea de activitati profesionale: strainilor care au dreptul de a exercita in mod individual profesii pe teritoriul Romaniei in baza unor legi speciale; desfasurarea de activitati comerciale: strainilor care sunt sau urmeaza sa devina actionari sau asociati cu atributii de conducere si administrare a unor societati comerciale din Romania; angajare in munca: strainilor care urmeaza sa intre in Romania in vederea incadrarii in munca. Viza acordata in acest scop se va elibera si sportivilor care urmeaza sa evolueze in cadrul unor cluburi sau echipe din Romania, in baza unui contract individual de munca; studii: strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a urma cursuri in invatamantul preuniversitar, universitar sau postuniversitar, dupa caz, ori pentru obtinerea unor titluri stiintifice in cadrul institutiilor de stat sau particulare acreditate, potrivit legii; reintregirea familiei: strainilor care urmeaza sa intre in Romania in scopul redobandirii unitatii familiale; intrarea in Romania a strainilor casatoriti cu cetateni romani; activitati religioase sau umanitare: strainilor care urmeaza sa intre in Romania pentru a desfasura activitati in domeniul cultelor recunoscute, la cererea acestora, sau in scop umanitar; alte scopuri: strainilor detasati de catre companiile straine, lucratorilor stagiari sau sezonieri, strainilor care urmeaza tratament medical de lunga durata, strainilor a caror prezenta pe teritoriul Romaniei este necesara din interese de securitate nationala si celor care desfasoara alte activitati care nu contravin legilor romane. CONDITII. Viza de lunga sedere permite strainilor intrati pe teritoriul Romaniei sa solicite prelungirea dreptului de sedere temporara si sa obtina un permis de sedere. Valabilitatea documentului de calatorie in care urmeaza sa fie aplicata viza trebuie sa depaseasca valabilitatea vizei solicitate cu cel putin 6 luni. Pe cale de exceptie, pentru motive de urgenta, cu caracter umanitar sau de interes national ori in virtutea unor obligatii internationale asumate de Romania, pot fi acordate vize si strainilor care se afla in posesia unor documente de trecere a frontierei de stat, a caror valabilitate este mai mica decat cea prevazuta sa nu o depaseasca pe cea a documentului. Cererea de acordare a vizei trebuie sa fie insotita de documentul de trecere a frontierei de stat valabil in care sa poata fi aplicata viza, de documente care sa justifice scopul si conditiile calatoriei, precum si de dovada ca poseda mijloace de intretinere pe timpul sederii in Romania si pentru a parasi teritoriul Romaniei. La solicitarea vizei de intrare in Romania, strainii trebuie sa se prezinte personal la autoritatile competente sa acorde viza. Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati