Vicepremierul George Copos a folosit reuniunea conducerii PC pentru a contraataca in scandalul numit si al Loteriei Nationale. Domnia sa a vazut in tot scandalul razbunarea unui grup de interese care controleaza ziarele Ziua, Averea si postul tv Real
Vicepremierul George Copos a folosit reuniunea conducerii PC pentru a contraataca in scandalul numit si al Loteriei Nationale. Domnia sa a vazut in tot scandalul razbunarea unui grup de interese care controleaza ziarele Ziua, Averea si postul tv Realitatea.
Vicepremierul George Copos are dreptate. Intr-adevar, campania de presa a fost declansata si sustinuta de institutiile de presa denuntate de domnia sa. Numai ca scandalul George Copos nu consta in acuzarea de catre presa a unui demnitar de azi pentru o afacere de pe vremea cand era un simplu investitor. Scandalul consta in asertiunea: vicepremierul Romaniei, urmarit penal pentru o afacere de coruptie. Doar luand in considerare aceasta disociere putem fi de acord cu banuiala demnitarului ca ar fi vorba de niste autori din umbra ai taraseniei. Dibuirea acestor autori ne obliga sa ne intoarcem la momentul cand s-a declansat scandalul George Copos urmarit penal. Joi seara, cand Romania se pregatea sa faca fata week-end-ului plicticos si gerului siberian, Realitatea TV a anuntat cu mare tam-tam ca vicepremierul e urmarit penal de DNA. Cum sta bine unei informatii din Romania confuziei dintre stire si zvon, sursa era pastrata intr-o splendida ambiguitate. George Copos nu e un cetatean oarecare. E ditamai vicepremierul Romaniei. Normal ar fi fost ca un moment de importanta unei urmariri penale impotriva sa sa-l afle opinia publica dintr-o interventie oficiala a DNA. O interventie in care sa se spuna cand a inceput urmarirea penala, care sunt temeiurile actiunii (sesizare a DNA, autosesizare, dosar mai vechi) si, mai ales, care sunt suspiciunile care planeaza asupra vicepremierului. Erau lucruri absolut obligatorii din cel putin doua motive:
a) pretindem a trai intr-un stat de drept, care stat pune transparenta institutiilor mai presus de toate. Din acest punct de vedere, DNA se dovedeste, in acest caz, o institutie mai secretoasa decat Securitatea lui Ceausescu. Din seifurile unei institutii bugetare aflam doar ceea ce vor sau ce vand sefii;
b) pentru o decizie in cazul George Copos, decizie cruciala pentru soarta actualei guvernari si, poate, chiar pentru stabilitatea interna, presedintele, premierul, conducerea Aliantei D.A., conducerea Partidului Conservator au nevoie mai mult decat de o stire ambigua. Reactia DNA, la stirea difuzata joi de Realitatea TV, s-a rezumat la un dat din cap al purtatorului de cuvant.
Au trecut de joi, 19 ianuarie, trei zile. Trei zile in care scandalul George Copos a luat amploare. Un scandal care - contrar sugestiei venite de la vicepremier - nu consta intr-o campanie de dezvaluiri de presa, ci in cultivarea asertiunii: George Copos, urmarit penal. In tot acest timp, DNA n-a facut nimic pentru a clarifica afacerea. Duminica, 22 ianuarie, am aflat de la George Copos ca joi ar fi gasit in cutia postala o citatie pentru a se prezenta azi la DNA. Scandalul intra in zona de mister tipic postdecembrismului. Daca vicepremierul a fost citat deja, de ce nu ne-a spus nimic despre asta DNA? Daca domnia sa a gasit citatia joi, de ce a negat pana acum ca ar fi fost citat? Pastrarea scandalului in faza ambiguitatilor exemplare ne indeamna sa banuim, in declansarea lui, un alt motiv decat cel de a-l pune la zid pe George Copos. Si, pentru a afla acest motiv, e de ajuns sa ne intrebam ce s-a intamplat cu scandalul care a tinut pana joi seara pagina intai a ziarelor si prima stire a jurnalelor tv de actualitati: cel al mamei din Urlati. Vom sesiza imediat ca acest scandal a disparut cu desavarsire din spatiul mediatic autohton. Nu intamplator. Prin numele vehiculat, prin consecintele sale, scandalul George Copos a pus in umbra, aproape definitiv, scandalul mamei din Urlati. Ce s-ar fi intamplat daca acest scandal, al mamei din Urlati, ar fi continuat? S-ar fi ajuns, in chip inevitabil, la o realitate mai mult decat mortala pentru actualul sef al statului: cea a afacerilor de pe vremea cand era in fruntea Primariei Generale a Capitalei. Afaceri identice apoape cu cele denuntate de domnia sa, in campania electorala, ca purtand marca PSD. Si anume folosirea banilor publici pentru rasplatirea clientelei politice. Explodarea scandalului George Copos a inlaturat acest pericol. Fericite ca li s-a dat prilejul sa renunte la mediatizarea mamei din Urlati, ziarele si televiziunile s-au concentrat exclusiv pe cazul vicepremierului urmarit penal.
Felul dubios in care a fost difuzata stirea privin- du-l pe George Copos, aiurelile cu citatia din cutia postala, mutenia DNA sunt tot atatea temeiuri care ne indeamna sa credem ca scandalul Loteriei Nationale e o noua petarda mediatica.
Din lunga serie a razboiului literar-artistic dus impotriva coruptiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.