Rusia a incetat furnizarea de gaze naturale Georgiei si Armeniei, ca urmare a unor explozii la un gazoduct, tocmai cand frigul a atins un nivel record in regiune. Rusii reclama sus si tare un ""sabotaj"" al armenilor si georgienilor, iar acestia
Rusia a incetat furnizarea de gaze naturale Georgiei si Armeniei, ca urmare a unor explozii la un gazoduct, tocmai cand frigul a atins un nivel record in regiune.

Rusii reclama sus si tare un ""sabotaj"" al armenilor si georgienilor, iar acestia din urma sustin ca, de fapt, Moscova le plateste niste polite mai vechi, pentru ca au iesit de sub influenta Kremlinului prin ""revolutia trandafirilor"" din urma cu doi ani. In cele din urma, indiferent cine este vinovat de exploziile de la gazoductul rus, georgienii si armenii ingheata de frig in case, in conditiile in care meteorologii au avertizat ca valul de frig extrem va continua sa afecteze regiunea.
ACUZE DIN AMBELE PARTI. Cele doua explozii au avut loc in cursul noptii de sambata spre duminica, pe tronsonul principal si pe un bransament secundar al gazoductului Mozdok-Tbilisi, principala conducta care alimenteaza cele doua foste republici sovietice. Deflagratiile au avut loc in partea rusa, nu departe de frontiera cu Georgia. ""Au fost deja descoperite ramasitele unui dispozitiv exploziv artizanal. Daca aceasta explicatie se confirma, inseamna ca avem de-a face cu un sabotaj"", a spus purtatorul de cuvant al Parchetului general din Caucazul rus, Serghei Prokopov. La scurt timp, o alta deflagratie a intrerupt si furnizarea de energie electrica ruseasca Georgiei.
Rusii au precizat ca este posibil ca reparatiile la gazoduct sa dureze mai multe zile, din cauza conditiilor meteorologice dificile, chestiune ce va pune la grea incercare Georgia si Armenia, tari care depind aproape in intregime de gazul rusesc, si care aveau ieri rezerve pentru doar 24 de ore.
MAI DUREAZA. ""Purtam discutii pentru a primi gaz din Azerbaidjan si Iran, dar acest lucru ar putea fi posibil peste mai multe zile"", a declarat adjunctul ministrului georgian al Energiei. Presedintele georgian Mihail Saakasvili a fost mult mai transant. ""Am auzit mult timp amenintarile politicienilor rusi potrivit carora am putea ramane fara gaze naturale si lumina, iar acum acest lucru s-a intamplat"", a spus Saakasvili, care a denuntat ""santajul"" exercitat de Moscova. Georgianul se refera la faptul ca incidentul are loc intr-un moment in care Georgia si, intr-o masura mai mica, Armenia, sunt vizate de decizia Moscovei de a creste pretul gazelor destinate fostelor republici care ar dori sa iasa de sub influenta sa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.