Orice mama isi doreste sa aduca pe lume un copil sanatos, cu oase puternice. Pentru aceasta, gravidele au nevoie de suplimentarea aportului de vitamina D, in al treilea trimestru de sarcina. Riscul de osteoporoza poate fi determinat inca de cand b

Orice mama isi doreste sa aduca pe lume un copil sanatos, cu oase puternice. Pentru aceasta, gravidele au nevoie de suplimentarea aportului de vitamina D, in al treilea trimestru de sarcina.

Riscul de osteoporoza poate fi determinat inca de cand bebelusul se afla in burtica mamei. Dezvoltarea sistemului osos, care debuteaza in aceasta perioada, depinde de cantitatea de vitamina D avuta de viitoarea mama. In consecinta, este absolut necesar ca femeile carora le lipseste vitamina D sa suplimenteze doza pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcina, mai ales daca acesta se deruleaza iarna. De ce? Fiindca vitamina D este produsa de organism sub efectul razelor solare. Iarna, cand zilele sunt scurte, mai putin insorite, cand petrecem mai putin timp in aer liber, organismul nostru sintetizeaza mai putina vitamina D decat vara. De aceea este nevoie ca gravidele sa fie cu bagare de seama in sezonul rece.
STUDIU. Potrivit unui studiu epidemiologic britanic, femeile avand carente in vitamina D aduc pe lume copii care prezinta un risc major de a suferi de osteoporoza cand vor deveni adulti. Aproximativ 200 de copii nascuti intre 1991 si 1992 au fost monitorizati din viata intrauterina pana la varsta de 9 ani. In ultimul trimestru a fost analizat nivelul de vitamina D al viitoarelor mame, iar in momentul nasterii a fost determinat nivelul calciului din sangele provenit de la cordonul ombilical. Noua ani mai tarziu, copiilor li s-a masurat densitatea osoasa.
REZULTAT. Cercetatorii au constatat ca 31% dintre gravide prezentau carente de vitamina D in al treilea trimestru de sarcina, iar 18% sufereau de carente severe. Ajunsi la varsta de 9 ani, copiii acestor femei aveau densitatea osoasa mai mica decat cei ai caror mame nu se confruntau cu lipsa vitaminelor.

DOZA ZILNICA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.