Societatea Nuclearelectrica a investit anul trecut peste 250 de milioane de euro in Unitatea 2 CNE Cernavoda, lucrarile la aceasta fiind realizate in proportie de 86%. Pana in aprilie va fi finalizata constructia si vor incepe probele complexe pe sis

Societatea Nuclearelectrica a investit anul trecut peste 250 de milioane de euro in Unitatea 2 CNE Cernavoda, lucrarile la aceasta fiind realizate in proportie de 86%. Pana in aprilie va fi finalizata constructia si vor incepe probele complexe pe sisteme.

Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavoda reprezinta o prioritate pentru restructurarea si modernizarea sistemului energetic si va fi pusa in functiune in prima parte a anului 2007, ne-a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica.
La finele anului trecut, Unitatea 2 de la Cernavoda era realizata in proportie de 86%. Investitia la Unitatea 2 este nationala si internationala, principalii parteneri internationali ai Societatii Nationale Nuclearelectrica in finalizarea acestui proiect fiind firme reputate din Canada, Italia, Statele Unite ale Americii si Franta. ""Conducerea lucrarilor este realizata de o echipa mixta formata din specialisti de la Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL-Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si SNN SA"", spune Chirica.
TESTARE. Programul de lucrari pe anul 2005 s-a situat la 255,2 milioane de euro, s-au transferat echipele de punere in functiune a 151 de parti de instalatii, din cele 307 care compun centrala, practic 50% din aceasta aflandu-se in faza efectuarii testelor de punere in functiune. Urmeaza ca pana in aprilie 2006 sa se finalizeze toate sistemele importante ale Unitatii 2, trecand astfel la faza probelor complexe, pe grupe mari de sisteme.
Astfel, exista toate conditiile pentru ca Unitatea 2 CNE Cernavoda sa inceapa productia comerciala din anul 2007, SNN SA urmand sa acopere un necesar de energie electrica la circa 18% din totalul energiei consumate in Romania. Acest aport se face in conditiile reducerii dependentei de sursele externe de energie primara, precum si a reducerii corespunzatoare a emisiilor poluante rezultate din arderea combustibililor clasici.

PRODUCTIE ROMANEASCA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.