Cainii pot depista cancerul pulmonar dupa respiratia bolnavului, spun cercetatorii americani, citati de New York Times.
Ei au calculat ca acuratetea ""diagnosticului"" este de 99%. Autorii studiului au procurat 55 de recipiente cu aer respira
Cainii pot depista cancerul pulmonar dupa respiratia bolnavului, spun cercetatorii americani, citati de New York Times.
Ei au calculat ca acuratetea ""diagnosticului"" este de 99%. Autorii studiului au procurat 55 de recipiente cu aer respirat de bolnavi de cancer pulmonar, 31 de tuburi de la paciente cu cancer mamar si 83 de tuburi de la persoane sanatoase, fara nici o forma de cancer. Cei cinci caini care au participat la studiu, trei labradori si doi caini de apa portughezi, au fost dresati ca atunci cand detecteaza aer de la un bolnav de cancer sa se aseze in fata recipientului. In depistarea cancerului de san, cainii au avut o acuratete de 88%, dar aceasta se poate explica si prin numarul mai mic de recipiente, cred cercetatorii. SCEPTICI. Michael McCulloch, coordonatorul echipei de cercetare de la Fundatia ""Pine Street"", California, crede ca cea mai importanta concluzie a acestui studiu este ca respiratia bolnavilor de cancer are un miros specific. ""Tehnologia moderna va trebui sa descopere aceste caracteristici"", spune el. Expertii oncologi din intreaga lume au afirmat ca sunt sceptici in privinta acestui studiu. Si totusi ideea ""nu este deloc nebuneasca"", este de parere dr. Ted Gansler, de la Societatea Americana de Oncologie. ""Din punct de vedere biologic, este plauzibil, dar este nevoie de mult mai multe studii pentru a confirma eficacitatea acestei metode"", a declarat el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.