Tanar, bogat, celebru. Zambeste mult. Isi permite. Are dinti frumosi. Arne Gheorghiu este medic stomatolog stabilit de multi ani in Germania. A facut performanta in domeniul in care activeaza: implantologie. A castigat multe premii, este membru in fe

Tanar, bogat, celebru. Zambeste mult. Isi permite. Are dinti frumosi. Arne Gheorghiu este medic stomatolog stabilit de multi ani in Germania. A facut performanta in domeniul in care activeaza: implantologie. A castigat multe premii, este membru in fel de fel de asociatii stomatologice internationale.

""Nu imi masor realizarile profesionale nici financiar, nici in propuneri de job sau alte avantaje care vin zi de zi. Realizarea cea mai mare (dupa parerea mea, si singura care merita enumerata) este ca, pentru pacientii mei, am reusit sa schimb ideologia fundamentala a stomatologiei, care este atat de des propagata peste tot. Si nu mai pot sa o aud, ma scoate din minti. La ce ma refer? Este vorba de schimbul ideologiei care sustinea ca la stomatolog, cand te duci, acesta va pune tot sufletul, stiinta si bunavointa sa in joc pentru a-ti salva un dinte. A tine un dinte propriu cat mai mult cu putinta in gura pacientului era demn de un «premiu». Nu este o atitudine de medic intr-o tara moderna in pragul lui 2006.""
Un dinte atins de boala nu mai trebuie tratat, ci pur si simplu scos si inlocuit, este de parere Arne Gheorghiu. Pentru aceasta noua filosofie stomatologica, medicul german de origine romana a primit marele premiu in implantologie: locul I la Congresul Anual al Academiei Americane pentru implantologie Phoenix, Arizona. Un fel de Oscar pentru dentisti. Premiul i-a fost acordat de o comisie ICOI (International Congress of Oral Implantologists), o asociatie profesionala ce reuneste medicii stomatologi care se ocupa de implantologie.
DANTURA NOUA INTR-O ZI. Cand ni s-a povestit despre Arne Gheorghiu, descrierea a sunat asa: ""A revolutionat implantologia"". El, pragmatic, contrazice: ""Nu consider ca am revolutionat nimic. Am vazut ce face unul, ce face altul si am incercat sa trag concluzii proprii, sa sustrag din teoriile existente. A rezultat o chintesenta personala: maximum confort, minimum stres. «Teeth-in-an-hour»"". Scoate dinti si, in aceeasi zi, intr-o ora, pune altii.
Prezentarea lui, care a castigat locul I, expune ""chintesenta"" lui Arne Gheorghiu pe marginea unui caz concret. Un pacient vine in cabinetul stomatologului. Are dintii de la maxilarul superior compromisi. I se scot toti dintii si, in aceeasi zi, paraseste cabinetul cu dinti noi pe implante, zambind fericit. ""Protocolul standard de procedura spune ca, atunci cand inlocuiesti un dinte cu un implant, trebuie intai sa scoti dintele si apoi sa astepti sase luni pentru ca in locul lasat de dintele scos sa se refaca osul. Abia apoi pui implantul si cosi gingia, dupa care mai astepti alte sase luni si ii dai omului dintele vizibil. Cine nu intelege stiinta care sta in spate ar fi tentat sa creada ca este hocus-pocus á la Copperfield.""
NU GASESTE PACIENTI IN ROMANIA. Arne Gheorghiu traieste in Germania, la Villingen-Schwenningen, din 1981, an in care parintii sai (mama fiind de origine germana) au emigrat acolo. In 1991, a revenit in Romania pentru studiile superioare. ""Negasind surse adecvate de finantare pentru un cabinet in Romania"", Arne s-a intors in Germania. ""Gandul de a reveni in Romania ma macina tot timpul. Problema e ca nu exista suficient de multi potentiali pacienti pentru genul de stomatologie pe care o practic eu. Lumea, in general, mai doreste inca sa-si pastreze in gura dintii proprii si prefera ca un medic sa incerce tot posibilul sa-i salveze dintii. Chiar daca doar pentru o perioada scurta. Am avut o pacienta extrem de frumoasa si tanara (31 de ani), persoana publica si, in plus, foarte inteligenta. I-am spus ca trebuie sa-i scot toti dintii si sa-i inlocuiesc cu implante. A inceput sa planga. S-a speriat, mai ales la gandul ca-i scot toti dintii si ramane fara, chiar daca era vorba doar de o ora si nu o vedea nimeni. Nu a acceptat ideea propusa de mine. Prin urmare, i-am inlocuit un singur dinte cu un implant si a functionat totul asa cum i-am promis de la inceput. Acum vrea si restul. Dar i-a trebuit cam un an pana a ajuns la concluzia ca am dreptate. Dar, repet, desi este o persoana publica, umblata, citita, inteligenta, tot mi-a fost greu sa o conving. Ce o sa fac atunci cand imi vine in cabinet marea masa a romanului? Mi-am pus special satelit cu programe tv romanesti ca sa vad ce fel de informatii se consuma. Am ajuns la concluzia ca potentialii mei pacienti in Romania sunt prea putini ca sa imi pot acoperi costurile si sa-mi mai ramana de un trai decent. Imi doresc din tot sufletul sa ma intorc in Romania, imi recunosc radacinile si imi iubesc patria, dar nu ma intorc acasa cu pretul de a-mi intra in cabinet oameni de factura lui Becali, care sa imi dea cu pumnul in masa, sa ies din operatie, sa vorbesc cu ei, pentru ca sunt niste smecheri si nu au timp sa astepte...""
DEMN DE TOPUL ROMANILOR BOGATI. Un implantolog cu diplome si premii e bogat? ""Da, sunt bogat, dar nu in bani. Banii pentru mine sunt o povara. Cand ai mana libera sa-i cheltuiesti e super, nimic de zis. Dar daca nu i-ai mostenit si trebuie sa ii muncesti intr-un mod cinstit, platindu-ti taxele catre stat, este putin altfel. Cu cat iti cresti cifra de afaceri, cu atat ai mai multe griji si probleme. Daca submit cifrele mele de afaceri la revista Capital, intru, fara sa dau spaga, in acel atat de ravnit top al celor mai bogati romani. Nu printre primii, evident, dar oricum... Cifrele de afaceri inseamna doar dureri de cap pentru mine; trebuie sa am deductii, ca altfel platesc impozit, trebuie sa am profit, ca altfel nu am credibilitate in fata bancilor etc., etc.""

TEHNICA ""INTR-O ZI"" I-A ADUS PREMII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.