Nici nu au implinit doi ani in Uniunea Europeana, si abia-abia viseaza la ziua cand vor adopta euro. Asta nu le impiedica pe statele care au aderat in 2004 sa ceara deja derogari privind denumirea monedei unice. Euro, eiro, evro, euras, ewro...

Nici nu au implinit doi ani in Uniunea Europeana, si abia-abia viseaza la ziua cand vor adopta euro. Asta nu le impiedica pe statele care au aderat in 2004 sa ceara deja derogari privind denumirea monedei unice.

Euro, eiro, evro, euras, ewro... Cand Uniunea Europeana si-a ales deviza ""Unita in diversitate"" nu avea cum sa-si imagineze ca, intr-o zi, statele membre se vor folosi de aceasta pentru a-si motiva refuzul de a adopta ""in forma data"" un element-cheie al identitatii comunitare. Asa se intampla acum cu moneda euro, in conditiile in care cateva tari membre care nici nu au intrat in zona euro vor de pe acum sa se asigure ca-i vor putea scrie si pronunta numele dupa propriile reguli.
""EIRO"". In loc de euro, Letonia, cu tot cu Guvern si Parlament, vrea eiro. ""Alternanta «eu» nu exista in limba letona decat sub pronuntia «ei»"", explica insusi atasatul la Bruxelles al Ministerului de Finante, Mihail Kozlovs. Eiro, spune si ministrul Educatiei, este derivat din Eiropa, varianta neaosa a Europei, si, din acest motiv, solicitarea le trebuie acceptata. Letonii vor ca legea nationala si traducerile in letona din legea europeana sa inlocuiasca euro cu eiro si deocamdata nu dau semne ca le pasa de decizia Bancii Centrale Europene, care le reaminteste statelor membre ca trebuie sa pastreze scrierea si pronuntia general acceptate ale monedei unice. Nici Malta nu pare impresionata de stradania oficialilor Uniunii de a nu amesteca denumirea monedei euro cu diversitatea europeana. Maltezilor le-ar placea foarte mult sa adere la zona ewro, pentru ca le-ar fi mai usor de pronuntat. Guvernul de la Valetta are argumente asemanatoare cu cele letone: ewro vine de la Ewropa, denumirea malteza a batranului continent.
COMPROMIS. Nici Lituania si Slovenia nu vor sa faca abstractie de specificul national. Cele doua tari, care au ambitia de a fi primele din grupul celor zece care adopta euro in 2007, s-au gandit la un compromis. Vor folosi denumirea euro in documentele oficiale si in scopuri internationale, iar ""acasa"" vor folosi in voie evro, in Slovenia, si euras, in Lituania.
In prezent, singurul stat membru care a primit o dispensa din partea UE este Grecia, pentru ca alfabetul sau difera de cel al restului tarilor din Uniune.
Un compromis a incercat Olanda inca din 2004, in calitate de detinator al presedintiei rotative a Uniunii. Propunerea a fost ca toate statele membre sa pastreze ""radacina"" cuvantului euro si sa-i adauge, dupa plac, terminatii care sa ilustreze specificul national. S-au opus doua state a caror populatie totalizeaza sub trei milioane de oameni: Malta si Letonia.

GREU DE FENTAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.