La copiii mai mici de 2 ani, nivelul ridicat al trichloraminei (substanta iritanta) din piscinele inchise ar putea dubla riscul dezvoltarii astmului si al unor boli cronice de plamani.

La copiii mai mici de 2 ani, nivelul ridicat al trichloraminei (substanta iritanta) din piscinele inchise ar putea dubla riscul dezvoltarii astmului si al unor boli cronice de plamani, potrivit expertului Alfred Bernard, profesor de toxicologie la Facultatea de Medicina de la Universitatea Catolica din Louvain, Belgia. El a adaugat ca nivelul de trichloramina - gaz toxic produs de reactia dintre clorul din apa piscinelor si urina, transpiratie si saliva - este cu 50% mai mare in aerul din piscinele pentru copii decat cel din piscinele pentru adulti. Cercetarile au aratat ca efectele la nivelul celulelor pulmonare la copiii care inoata in aceste piscine sunt comparabile cu cele provocate de fumat la adulti. Pentru a ajunge la aceste concluzii, el a efectuat un studiu in care a inclus 341 de elevi, dintre care 41% au urmat lectii de inot inainte sa implineasca 2 ani. 33% dintre copiii dusi la lectii de inot au dezvoltat astm, spre deosebire de 11% din tot grupul.
GRIJA. Profesorul Bernard a subliniat ca riscurile au fost semnificative pentru 30% dintre copiii cu o predispozitie genetica pentru astm. De aceea, parintii sunt sfatuiti sa aiba grija daca micutul are un risc crescut de astm sau este alergic, iar la piscina exista un miros puternic de clor. Prof. Bernard reaminteste ca tratarea cu clor a apei din piscine este necesara pentru a limita riscul transmiterii unor boli. Insa este necesara respectarea proportiilor, in asa fel incat clorul sa nu devina un agent toxic. Potrivit specialistului, piscinele - mai ales cele destinate copiilor si bebelusilor - ar trebui aerisite temeinic pentru eliminarea gazelor periculoase. Pe de alta parte, prof. Bernard este convins ca totusi ""cel mai bun este inotul in aer liber"".