Prima ofensiva mondiala impotriva gripei aviare dispune de o finantare considerabila - 1,9 miliarde de dolari, bani pe care peste 100 de tari donatoare si organizatii internationale s-au angajat ieri, la Beijing, sa-i stranga in cel mai scurt timp.

Necesarul pentru finantarea acestei campanii mondiale a fost estimat de Banca Mondiala la cel putin 1,2 miliarde de dolari, pe trei ani, suma destinata sprijinirii tarilor afectate si mai ales pregatirii pentru o eventuala pandemie, situatie pentru care vor fi facute stocuri de medicamente antivirale. Banca Mondiala estimeaza la 800 de miliarde de dolari costul economic si financiar al unei pandemii de gripa aviara, cu milioane de morti si zeci de milioane de bolnavi.
Una dintre prioritati o reprezinta amplasarea unor retele de detectare si interventie rapida, sustinute de campanii de informare a populatiei si acordarea de despagubiri fermierilor ale caror pasari sunt exterminate.
INGRIJORARE. Conferinta donatorilor survine pe fondul unui sentiment de ingrijorare, provocat de explozia brusca de focare de infectii aviare si contaminari umane in Turcia. 21 de persoane au fost infectate cu H5N1 in aceasta tara, iar 4 copii si adolescenti au murit. De asemenea, o adolescenta in varsta de 14 ani, care prezenta simptome similare celor ale gripei aviare, a decedat in Kurdistanul irakian, in prezent fiind efectuate analize in Iordania pentru stabilirea cauzelor mortii.
Aparut in 2003 in Asia de sud-est, virusul H5N1, puternic patogen, a ucis pana acum 80 de persoane in lume, potrivit OMS. Purtat de pasarile migratoare, virusul a ajuns in Europa si curand ar putea afecta si Africa.