Fuga generalului Ion Mihai Pacepa din tara a zguduit din temelii Directia de Informatii Externe. Ancheta, deschisa asupra activitatilor ei din 1955 pana la zi, a reusit sa descifreze si felul in care fusese trenata operatiunea ""Duduia"", intentionat

Fuga generalului Ion Mihai Pacepa din tara a zguduit din temelii Directia de Informatii Externe. Ancheta, deschisa asupra activitatilor ei din 1955 pana la zi, a reusit sa descifreze si felul in care fusese trenata operatiunea ""Duduia"", intentionat sau datorita incapacitatii ofiterilor din serviciul de spionaj de a vedea mai departe de lungul nasului. Reorganizarea institutiei a adus in prim-plan oameni noi, unii din ei avand o alta viziune asupra interesului national. Si ceea ce trebuia sa se intample mai devreme sau mai tarziu s-a si intamplat: la Bucuresti s-a inteles, in sfarsit, ca tablourile Coroanei Romaniei nu au fost scoase din tara de Carol al II-lea,
ci de fostul Rege Mihai.

Neted spus, la sfarsitul lui 1980 sau inceputul lui 1981, un ofiter din rezidenta de spionaj de la Paris a reusit sa patrunda, prin intermediar, in arhiva sediului din Franta al casei de comert de arta Wildenstein
& Co. si sa ajunga in posesia unor documente revelatoare.
ACTELE WILDENSTEIN. Nu-i putem divulga numele, intai pentru ca nu ne-a dat dezlegare s-o facem si, in al doilea rand, deoarece, atunci cand e vorba de 30 de milioane de euro, nu e exclus sa se dea cu cutitul sau sa se traga cu revolverul. Primul document la care ne referim, datat 26 octombrie 1975, reprezenta scrisoarea prin care societatea Hamilton Corporation SA, apartinand fostului Rege Mihai, incredinta spre vanzare lui Daniel Wildenstein, de la sediul din New York al firmei, doua dintre tablourile Coroanei Romaniei. Il reproducem aici integral:
""Wildenstein and Co.
Eu, subsemnata Hamilton Corporation SA incredintez picturile urmatoare: GRECO - Portretul lui Bosio, GRECO - Sfantul Sebastian spre vanzare catre Wildenstein and Co. Inc, 19, East 64th Street, care se va insarcina sa le propuna unor cumparatori din SUA. Wildenstein and Co. Inc va primi pentru serviciile sale un comision de 10% din pretul de vanzare al acestor obiecte, care nu va putea sa fie inferior sumei de 1.750.000 $. Obiectele vor ramane in Elvetia si Wildenstein and Co. Inc se va stradui sa-i aduca aici pe eventualii cumparatori. In cazul cand o negociere va fi deja foarte avansata si in care trimiterea tablourilor va fi necesara, domnii Wildenstein se vor angaja, pe cheltuiala lor, cu asigurarea si expeditia acestor obiecte catre eventualul cumparator. Picturile vor fi incredintate spre vanzare pentru o perioada de sase luni, incepand de la data acestei scrisori. Hamilton Corporation SA"".
Un al doilea document reprezenta dovada ca afacerea fusese perfectata si era inregistrat in actele firmei sub nr. 9925 din 14 aprilie 1978:
""Wildenstein & Co. Inc, 1.500.000 (un milion cinci sute mii dolari SUA)
Soldul platii datorate asupra unei picturi de Domenico Theotocopoulos, denumit El Greco. Tell. Curier confirmat, 1695, RTH, Texas 76101. Alec Wildenstein, Wildenstein & Co., Inc, Nineteen East Sixty-Fourth st., New York, New York 10021, Curier confirmat, 282215.
Kimbell Art Museum, 9640, Fort Worth, Texas, data: 29/4/a€™77. Platiti lui Wildenstein & Co. Inc un milion cinci sute mii ($ 1.500.000,00).
Kimbell Art Foundation. Fort Worth National Bank. Plata primei jumatati a soldului scadent la 15/4/a€™78 pentru tabloul El Greco.
Wildenstein & Co. Inc, 9640, $ 1.500.000. 29/4/a€™77. ss. Indescifrabil. Plata primei jumatati a soldului scadent la 15/4/a€™78 pentru tabloul El Greco."" Pentru a economisi spatiu tipografic, am reprodus documentul in alta grafie decat cea originala, concentrandu-i titlurile si adresarile.

INTERMEDIAR. Daniel Wildenstein, in locuinta sa din rue Boetie, Paris


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.