In spatele noului sponsor al Stelei stau interesele oligarhilor de la Rasarit. Dupa ce au achizitionat zone importante din economia romaneasca, rusii devin activi si in sport. In randurile ce urmeaza va prezentam interesele si personajele aflate in s

In spatele noului sponsor al Stelei stau interesele oligarhilor de la Rasarit. Dupa ce au achizitionat zone importante din economia romaneasca, rusii devin activi si in sport. In randurile ce urmeaza va prezentam interesele si personajele aflate in spatele noului tricou al clubului Steaua.

Jurnalul National a prezentat deja structura firmelor grupate sub egida Alfa Oil, care au preluat rafinaria RAFO din Onesti: firmele Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd. Reamintim ca, dintre acestea, cea mai importanta si, in fapt, firma care a luat contact cu Ministerul Finantelor pentru preluarea RAFO este compania Calder-A International BV. Aceasta firma este inregistrata in Rotterdam, in Olanda, numai ca actionarii sai nu au radacini intre lalele, ci in fosta Uniune Sovietica.
ACTIONAR UNIC. Documente furnizate de registrul olandez al companiilor indica unic actionar al firmei din Rotterdam o alta firma, numita KRU-Holding AG, din Viena, Austria, iar ca presedinte al Calder este prezentat un anume T.K. Batkov. Abia documentele de la Viena arata cine se afla cu adevarat in spatele concernului compus din Expanet Trading Limited, Calder-A International BV si Raglam Overseas Ltd.
Potrivit acestor documente, din echipa executiva a KRU-Holding AG fac parte patru rusi din Moscova, un israelian si un cetatean austriac ce poarta un nume care-i tradeaza originile in spatiul ex-sovietic. Dintre rusi, cei mai cunoscuti sunt Iskandar Makhmudov si Andrey Bokarev. Iskandar Makhmudov este unul dintre cei mai importanti bogatasi ai Rusiei, unul dintre oligarhii erei postsovietice.
Si agentia rusa de presa Interfax mentiona in iulie 2005 ca grupul KRU este controlat de Makhmudov si Bokarev. Aceeasi agentie mai spune ca holdingul KRU isi conduce operatiunile din Cipru si ca in 2005 si-a propus un profit net de 400 de milioane de dolari. In fapt, KRU este una dintre principalele holdinguri active in minerit in Rusia. Firmele lui Makhmudov si Bokarev opereaza nu mai putin de 11 mine in bazinul Kuznetsk, in regiunea Kemerovo.
CV. Makhmudov este nascut in Bukhara, Uzbekistan, si s-a aflat in solda armatei sovietice in Irak si Libia si este descris de revista Forbes ca unul dintre cei mai misteriosi oameni de afaceri rusi. Nici Bokarev nu este mai prejos. Cotidianul rus Kommersant il prezinta ca pe unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Rusia si il infatiseaza in septembrie 2005, alaturi de celebrul Mike Tyson la Moscova.
Conform unor documente obtinute de JN, compania Calder-A International BV a beneficiat de sprijinul financiar al bancii Alfa din Rusia. Aceasta este controlata de Mikhail Fridman, unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri rusi, pe care publicatia Forbes il plaseaza, in 2004, pe locul 73 intre cei mai bogati oameni din lume, cu o avere de 5,6 miliarde de dolari. Grupurile Alfa si Fridman sunt mentionate in multe scandaluri legate de spalare de bani si chiar in contextul unor afaceri globale cu droguri.

PETROL SI DIAMANTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.