Profesor dr. Andrei Firica, intemeietor de scoala in ortopedie, spune ca se poate face profilaxie si in ortopedie. Pentru asta trebuie reamintit faptul ca structurile osoase, adipoase, musculare se formeaza in copilarie. Structura osoasa se final
Profesor dr. Andrei Firica, intemeietor de scoala in ortopedie, spune ca se poate face profilaxie si in ortopedie.

Pentru asta trebuie reamintit faptul ca structurile osoase, adipoase, musculare se formeaza in copilarie. Structura osoasa se finalizeaza in jurul varstei de 20 de ani. Avand in vedere ce importanta este perioada adolescentei in construirea scheletului, este absolut necesar ca tanarul pana in 20 de ani sa apeleze la un regim alimentar bogat in calciu, pentru ca astfel se ajuta formarea structurii osoase. La regimul alimentar in aceasta perioada decisiva trebuie alaturat sportul, un adolescent care se misca, face sport va avea un sistem osos zdravan. Sunt total contraindicate, mai ales in perioada adolescentei, curele de slabire exagerate, urmate fara un suport stiintific, mai ales ca adolescentele isi doresc sa urmeze moda si sa fie filiforme. Cura de slabire este unul dintre factorii care produc osteoporoza. In aceste regimuri de slabire sunt dramuite si imputinate lactatele, astfel ca organismul este saracit de calciu si de vitamina D, construindu-se un schelet fragil. Se stie ca osteoporoza este cea care imputineaza structura osoasa la femei. Menopauzele timpurii urgenteaza aparitia osteoporozei. Femeile intrate in menopauza devreme, in general prin interventii chirurgicale, sunt candidate sigure la osteoporoza. La barbati, osteoporoza se face simtita mai tarziu, dar dupa 60 de ani, osteoporoza la barbati devine egala cu osteoporoza la femei. Tocmai de aceea, din timp, femeile, dar si barbatii trebuie sa apeleze la produsele cu calciu si vitamina D. Stiinta a demonstrat ca pentru a avea o balanta echilibrata a calciului si omul sanatos trebuie sa-si completeze cu preparate cu calciu aportul venit din alimentatie. Organismul are nevoie de circa 1 g de calciu la 24 de ore.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.