O echipa de cercetatori francezi a descoperit ca aroma de vanilie le creeaza nou-nascutilor o stare de buna-dispozitie. Studiul deschide calea unei noi terapii care sa-i ajute pe prematuri sa depaseasca problemele respiratorii. Bebelusii,

O echipa de
cercetatori francezi
a descoperit ca aroma de vanilie le creeaza nou-nascutilor o stare de buna-dispozitie. Studiul deschide calea unei noi terapii care
sa-i ajute pe prematuri sa depaseasca problemele respiratorii.

Bebelusii, inclusiv cei nascuti prematur, percep mirosurile si chiar le pot diferentia, exprimandu-si preferintele prin mimica si gesturi. Pornind de la aceste date, pediatrii de la Centrul National de Cercetare Stiintifica din Franta au testat preferintele in materie de arome ale prematurilor de la Spitalul Universitar Hautepierre (Strasbourg).
STUDIU. Ei au constatat ca micutilor le-a placut cel mai mult aroma de vanilie. Cand in incubatoare se raspandeste acest miros, bebelusii imita suptul, isi misca buzele si deschid gurita. ""In mod sigur sunt semne ca le place vanilia, iar buna-dispozitie se remarca prin relaxarea corpului si normalizarea respiratiei"", explica profesorul Jean Messer, neonatolog. Reactiile bebelusilor sunt cu totul diferite cand simt mirosuri neplacute: ei intorc capul, fac grimase, isi agita manutele.
Studiul a inclus prematuri nascuti dupa 26 de saptamani, varsta la care principala ingrijorare a pediatrilor este reprezentata de dificultatile respiratorii. Este vorba despre pauze repetate in respiratie (apnee), care apar intrucat centrii nervosi respiratorii ai prematurilor nu sunt complet dezvoltati, precizeaza medicul francez.
Studiul a evidentiat in principal impactul mirosurilor - placute sau neplacute - asupra respiratiei prematurilor. Cand simte un miros neplacut, bebelusul respira mai lent, in timp ce respiratia revine la normal cand in jur se raspandeste aroma de vanilie, spune la randul sau Luc Marlier, coautor al studiului.
AVANTAJE. Mirosul de vanilie a permis reducerea cu 36% a dificultatilor obisnuite de respiratie ale prematurilor si cu 46% a celor mai periculoase forme de apnee, care antreneaza scaderea ritmului cardiac si uneori decesul.
Testele au fost facute pe nou-nascuti carora li se administrau medicamente pe baza de cafeina - singurul tratament cunoscut si aplicat de 30 de ani in cazul prematurilor cu probleme de respiratie. ""Or, aceste medicamente nu sunt intotdeauna eficiente si, mai grav, au efecte secundare destul de serioase. Printre acestea se numara accelerarea ritmului cardiac, tulburarile digestive, scaderea circulatiei sangelui la nivelul creierului, tulburarile de somn"", atrage atentia profesorul Messer.

SERVETELE PARFUMATE, SAMPOANE, CREMEa€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.