Liberalii n-au vrut cu nici un chip sa-i dea lui Adriean Videanu pe mana toate fondurile Capitalei. Liberalii si democratii au hotarat ieri sa-i lase pe primarii de sectoare ordonatori principali de credit, adica sa nu fie nevoiti sa-i dea socoteala
Liberalii n-au vrut cu nici un chip sa-i dea lui Adriean Videanu pe mana toate fondurile Capitalei. Liberalii si democratii au hotarat ieri sa-i lase pe primarii de sectoare ordonatori principali de credit, adica sa nu fie nevoiti sa-i dea socoteala edilului Bucurestiului cum isi cheltuiesc banii.

Dupa doua luni de cearta, democratii au renuntat ieri ca in pachetul de legi privind administratia publica locala, elaborat de ministrul Vasile Blaga (PD), sa mai includa prevederea potrivit careia primarii de sectoare ar trebui sa fie ordonatori secundari de credit, si nu ordonatori principali ca pana acum. Asta inseamna ca nu ar mai fi avut puteri depline asupra fondurilor primariilor de sector, ci ar fi depins de acordul primarului general al Capitalei, singurul ordonator principal la nivelul Bucurestiului.
SCANTEI. Decizia a fost luata in urma unei intalniri intre primarul general Adriean Videanu (PD) si viceprimarul Ludovic Orban (PNL). Discutia a fost una cu scantei, iar democratii au inghitit cu greu pozitia liberalilor. ""Ce doreau ei sa faca nu e scris in nici un program de guvernare. In plus, au argumentat ca vor sa redea primarului general toate atributiile care i le-a luat PSD pe vremea lui Traian Basescu, dar asa ceva nu exista nici atunci. Si, oricum, i-am dat totul inapoi"", a explicat Orban punctul de vedere al PNL. El a mai spus ca primarii de sectoare ar fi devenit astfel total dependenti de edilul Capitalei. ""Ei au legitimitatea votului direct al bucurestenilor. Nu poti sa ii lasi fara bani, daca tot le dai atributii"", a mai spus Orban, adaugand ca liberalii sunt hotarati sa continue procesul de descentralizare a administratiei din Capitala.
NU RENUNTA. De partea cealalta, primarul general Adriean Videanu spune ca a fost de acord cu liberalii in privinta unei singure chestiuni: regula nu se schimba in timpul jocului. Videanu isi mentine parerea in privinta consolidarii bugetului la Primaria Capitalei, decizie pe care o doreste implementata din 2008 si promite sa faca demersuri in acest sens. Potrivit lui Videanu, formula actuala impiedica municipalitatea sa-si dezvolte proiectele pentru Bucuresti, din cauza gradului redus de indatorare. De altfel, varianta democratilor pentru o lege a Bucurestiului prevede o si mai mare reducere a puterii primarilor celor sase sectoare, ei urmand a fi desemnati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea primarului general, si nu alesi de bucuresteni. ""Eu am candidat cu un program pentru Capitala si am fost ales primar. Vanghelie a candidat cu un program propriu pentru Sectorul 5 si a fost ales primar. Va intreb atunci in acest sector ce program se aplica ?"", explica Videanu nevoia de coeziune la nivelul Capitalei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.