Managerii din Romania prefera cursurile de training personalizate pentru angajatii pe care ii conduc. Notiunile invatate sunt specifice companiei beneficiare si ajung la un numar mai mare de persoane.

Aproape 80% din training-urile solicitate de catre clientii firmei sunt cursuri personalizate, considera Nicolae Moldovan, director al Personnel Development Solutions, firma de training si consultanta in resurse umane. Pe piata, cu doua mii de euro, in medie, managerii ""cumpara"" un curs personalizat cu durata de doua zile. La programul de pregatire pot participa chiar 15 angajati. Managerii prefera acest tip de curs din mai multe motive. Angajatii sunt pregatiti exact pentru activitatea zilnica, aplicabilitatea celor invatate fiind mare. In plus, costul nu este unul prea ridicat, tinand cont si de numarul de beneficiari, iar rezultatul este mai mare cand toti membrii echipei vorbesc aceeasi limba. ""Fie ca e vorba de exemple, de studii de caz sau de jocuri de rol, trebuie sa vii cu lucruri concrete din activitatea lor"", explica el.
LA SCOALA. La cursurile deschise sau ""open"" se poate inscrie oricine. Oricine plateste o taxa de cateva sute de euro. Trainer-ul are cateva studii de caz clasice pe care le foloseste chiar daca participantii sunt din domenii diferite de activitate. Cursul de tip open are insa si avantaje. Principalul ar fi schimbul de informatii dintre profesionisti, care provin din domenii diferite de activitate, considera Anda Racsa, coordonator de programe al ABC Training Consulting. In acelasi timp, se pot crea si mentine relatii de afaceri de durata. Mai mult chiar, cursurile au dus la incheierea de parteneriate, ne spune Racsa.
O alta categorie de cursuri o reprezinta cele de certficare. Acestea dureaza trei-sase luni, sunt numai de tip ""open"" si au o tematica anuntata, foarte bine stabilita. Imaginea firmei de training conteaza mai mult in cazul cursurilor de lunga durata, considera Moldovan. Pe o scara a recunoasterii din partea mediului de business acestea s-ar afla sub programele de MBA.

INVATA SI APLICA IMEDIAT