Traian Basescu este singurul parlamentar, din istoria postdecembrista, care a demisionat din Legislativ pentru a se pune la dispozitia justitiei care cerceta cunoscutul dosar "Flota". "Pentru a proba ca niciodata nu am facut din imunitatea parlamenta
Traian Basescu este singurul parlamentar, din istoria postdecembrista, care a demisionat din Legislativ pentru a se pune la dispozitia justitiei care cerceta cunoscutul dosar "Flota". "Pentru a proba ca niciodata nu am facut din imunitatea parlamentara o pavaza pentru ilegalitati, cu deplina incredere in justitie, dar si in corectitudinea actelor mele din timpul guvernarii, astazi, 9 aprilie 1996, demisionez din Parlamentul Romaniei", afirma in plenul Camerei Deputatilor actualul sef al statului. In declaratia sa, Basescu isi exprima convingerea ca cercetarea sa are implicatii politice, dar sublinia: "Nu doresc sa raman in politica sub apasatoarea suspiciune ca m-am refugiat la adapostul atotputernicului privilegiu al imunitatii parlamentare".
Dosare falsificate
"In cursul anului 1993, primul ministru Nicolae Vacaroiu a declansat o adevarata cruciada de calomniere si denigrare a fostilor ministri din Guvernele Roman si Stolojan. Desigur, nu putea fi vorba de toti ministrii, ci numai de aceia care au avut demnitatea sa nu-si balcanizeze constiinta sarind in barca puterii. Doar aceasta categorie de demnitari trebuia utilizata ca pilda in lupta pentru eradicarea coruptiei la nivel inalt", arata Traian Basescu. El mai amintea: "In noiembrie 1993, Guvernul reuseste sa depuna, la diverse institutii ale puterii, dosare falsificate care ma acuzau. Bineinteles, inaintarea acestor dosare s-a facut cu o puternica mediatizare, eroul national Ion Honcescu prezentandu-si falsurile in ambalaj de adevar pe toate posturile de radio si televiziune locale ori nationale sau lafaindu-se biruitor pe prima pagina a tuturor ziarelor, de la cele mai importante si pana la fituicile de familie ale extremistilor. (...) Au trecut mai bine de doi ani de cand Guvernul a inaintat zgomotos dosarele catre Parchetul General sau catre Inspectoratul General al Politiei. Faptul ca, tot acum doi ani, de la aceasta tribuna, imi declinam imunitatea parlamentara, pentru a ma pune la dispozitia organelor de ancheta, nu a folosit la grabirea unui raspuns oficial al autoritatilor la acuzatiile ce mi s-au adus, chiar daca am raspuns la toate invitatiile Parchetului General. (...) In realitate, am convingerea ca organele statului, care au analizat dosarele ce mi-au fost intocmite de Guvern sau acuzatiile din raportul Vonica, nu puteau sa constate altceva decat falsitatea acestor acuzatii. Motivul pentru care nici Parchetul General si nici IGP-ul nu dau raspunsuri publice, indiferent care ar fi acestea, la cele ce au constatat, nu poate fi decat politic. Resping ideea ca existenta acestor dosare nesolutionate ar putea crea electoratului o imagine a existentei unui santaj sau a unui troc intre fostii ministri si putere".
Demisia din Parlament
"In calitate de om politic al opozitiei, nu am dreptul sa las actualului Guvern sansa de a justifica nematerializarea acuzatiilor false pe care mi le-a adus prin propria-mi imunitate parlamentara. In calitate de om politic responsabil, nu am dreptul sa intretin suspiciunea electoratului asupra probitatii mele, cu atat mai mult cu cat, adesea, mi-am afirmat nevinovatia. In calitate de deputat de Vaslui, trebuie sa dovedesc urmasilor razesilor lui Stefan cel Mare ca, in septembrie 1992, au votat un om cinstit. In calitate de deputat, am obligatia sa contribui la apararea prestigiului institutiei supreme a democratiei autohtone, Parlamentul Romaniei. In calitate de parinte, am obligatia sa asigur copiilor mei dreptul de a fi, in continuare, mandri de tatal lor. In calitate de marinar al flotei maritime romane, am obligatia sa demonstrez echipajelor de la bordul navelor petroliere ale tarii, alaturi de care adesea am infruntat natura, ca am ramas acelasi comandant aspru, dar drept, care a stiut si stie ce este demnitatea si onoarea", mai spunea Basescu, la anuntul demisiei sale din Parlament.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.