De ziua lui, Vasile Andrii, un miner de la Anina, a salvat viata unui tovaras pe care explozia l-a prins in adancuri. Nea Vasile a fost primul care a coborat in mina dupa explozie, in speranta ca isi va gasi tovarasii in viata. La putin timp dupa

De ziua lui, Vasile Andrii, un miner de la Anina, a salvat viata unui tovaras pe care explozia l-a prins in adancuri. Nea Vasile a fost primul care a coborat in mina dupa explozie, in speranta ca isi va gasi tovarasii in viata.

La putin timp dupa explozia din mina de la Anina, un om a coborat sa-si caute prietenii ramasi in adancuri. Era chiar ziua lui de nastere. Implinea 38 de ani. Cu o seara inainte de explozie, inginerul Iepure l-a anuntat pe Vasile Andrii ca il schimba de la abatajul 686, acolo unde minerul lucra de mult timp, la 683. ""Nu ma duc, domnule inginer, la alt abataj. Acolo e echipa mea, sunt tovarasii mei"", i-a spus nea Vasile. Dar inginerul nu s-a lasat induplecat.
EXPLOZIA. Asa ca, de ziua sa, la 14 ianuarie, Vasile Andrii lucra la un abataj aflat la 50 de metri sub locul in care avea sa se produca explozia.
Dimineata, pe la cinci fara un sfert, o bubuitura puternica urmata de mult fum l-a trantit pe nea Vasile, care se aplecase sa dezlege carligele de la un vagon. ""M-am gandit ca s-a prabusit vreun abataj deasupra mea"", spune Vasile Andrii. Si-a luat masca si casca si a iesit. Pe unde trecea, nici tipenie de om. ""Cum, tu ai scapat? Ca a fost explozie la 686"", l-au intampinat ortacii cand a iesit din colivie. S-a gandit numai ca si el ar fi trebuit sa fie acolo, cu ei.
SUFERINTA. ""Dati-mi o lampa, ca eu plec dupa tovarasii mei! Domnule inginer, poate mai gasim pe cineva in viata!""... A plecat impreuna cu inginerul si cu un coleg. La inceput n-au vrut sa le dea colivia, dar pana la urma tot au coborat, desi directorul le spusese ca nu au cum sa intre in mina. Pe galerie s-a mai intalnit cu cativa colegi si au plecat spre locul unde se produsese explozia. Prima data i-au gasit pe cei doi mineri care au suferit arsuri grave, insa au scapat cu viata. ""Unul dintre ei era constient si facea numai: «Unde sunt, ce e cu mine»?"", isi aminteste Vasile Andrii.

EROU. Vasile Andrii, salvatorul ranitilor, povesteste cu durere in glas despre explozie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.