Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, s-a trezit ieri ca este primul mare demnitar a carui avere va fi luata la puricat de Justitie intr-un proces, pe motiv ca nu ar fi putut justifica provenienta licita a unor bunuri, in valoare de peste 46

Presedintele PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, s-a trezit ieri ca este primul mare demnitar a carui avere va fi luata la puricat de Justitie intr-un proces, pe motiv ca nu ar fi putut justifica provenienta licita a unor bunuri, in valoare de peste 46 de miliarde de lei.

Prin aceeasi ordonanta, Comisia pentru Verificarea Averilor a si pus sechestru pe opt terenuri din Azuga si pe un apartament din Bucuresti ce apartin demnitarului si sotiei sale, Elena Popescu. Raspunsul imediat al deputatului PSD a fost cererea de autosuspendare din functia de conducere a partidului.
ORDONANTA. Comisia Speciala de Cercetare a Averilor, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis ieri, dupa sase luni de verificari, sa admita sesizarea procurorului general si sa trimita averea lui Dan Ioan Popescu direct in instanta civila. Potrivit ordonantei comisiei, citita de presedintele acesteia, judecatorul Mihai Nuca, liderul PSD si sotia sa, Elena Popescu, nu ar fi justificat caracterul licit al sumei de 46.029.123.730 de lei vechi, bani obtinuti in perioada 12 decembrie 2000-14 decembrie 2004. Mai mult, membrii comisiei au stabilit ca, pentru evitarea oricaror pierderi, este necesara instituirea unui sechestru. Au fost astfel puse ""sub papuc"" opt terenuri intravilane din Azuga, cu intindere totala de 5.397 de metri patrati, si un apartament situat in Bucuresti, pe Stada Uruguay. Decizia de ieri a Comisiei reprezinta doar sesizarea Instantei Supreme, care va stabili, la finalul unui proces, daca fostul ministru al Industriilor este sau nu in legalitate cu averea obtinuta in decursul celor patru ani luati la verificat.
REACTIA. Replica demnitarului nu a intarziat sa apara. Dan Ioan Popescu, alaturi de sotia sa si de avocatul Ion Neagu, a sustinut ieri ca decizia comisiei a incalcat legea si ca este politica ""100%"". De vina pentru toata tarasenia ar fi inflatia si operatiunile in valuta, calculate gresit in lei. ""Nici comisia si nici expertul numit nu au avut in vedere inflatia. Normal ca ce am avut in anul 2000 nu mai insemna acelasi lucru in 2004, si toata aceasta diferenta a fost pusa in defavoarea noastra. 88% din tranzactiile noastre au fost efectuate in valuta, si nici acest aspect nu a fost remarcat"", a sustinut Dan Ioan Popescu.
Deputatul era insa si mai suparat pe Parchet, care, spune el, nu a depus nici o foaie de hartie pentru a demonstra caracterul ilicit al acelor venituri. ""La momentul sesizarii, nu existau la dosar decat trei copii xerox ale unor articole de presa. Atat! Pana la sfarsit, Parchetul nu a mai depus nici o proba, desi legea ii obliga sa faca dovada caracterului illicit al bunurilor. Am adus, multumita sotiei, care este expert contabil, acte care justifica pe zile, timp de patru ani, toate veniturile si cheltuielile noastre. Si cu toate astea, comisia a admis cererea procurorului general"", a spus demnitarul.
REPRESALII. Dan Ioan Popescu a declarat la finalul conferintei ca ""bataia de joc"" la care este supusa familia sa il va determina la finalul procesului sa actioneze in judecata toate persoanele pe care le va considera responsabile pentru situatia creata.

AUTOSUSPENDAREA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.