Liderii europeni si-au inceput anul cu asa-numita directiva Bolkestein. Abia intrata in paine, presedintia austriaca a Uniunii Europene se vede deja inghesuita din toate partile pentru ca proiectul de liberalizare a serviciilor sa multumeasca pe toat
Liderii europeni si-au inceput anul cu asa-numita directiva Bolkestein. Abia intrata in paine, presedintia austriaca a Uniunii Europene se vede deja inghesuita din toate partile pentru ca proiectul de liberalizare a serviciilor sa multumeasca pe toata lumea.


In februarie, europarlamentarii vor acorda un prim vot proiectului de directiva privind liberalizarea pietei serviciilor. Cunoscut mai degraba sub numele de ""directiva Bolkestein"", documentul este deja un punct important pe agenda presedintiei austriece a Uniunii Europene, care a dat asigurari ca va incerca din rasputeri sa asigure consensul intre statele membre, europarlamentari si sindicate. In caz ca aveau vreun dubiu cu privire la dificultatea de a gasi un acord, austriecii s-au edificat, inca din primele zile ale anului, ca vor avea de dus o batalie grea. ""Dorim o solutie echilibrata. Avem nevoie de o directiva ambitioasa si o vom avea"", a asigurat cancelarul austriac Wolfgang Schüssel. ""Am inteles ca exista o anumita preocupare legata de acest proiect si vom tine cont de ea"", i-a tinut isonul presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. El a precizat ca, dupa votul Parlamentului European, comisia va inainta ""propuneri politice pentru a rezolva problema"". Optimist, Barroso a estimat ca solutia si, in consecinta, o directiva agreata vor exista pana la sfarsitul presedintiei austriece, care se incheie la 30 iunie.
INTENTIA. Initiatorul proiectului de directiva, olandezul Frits Bolkestein, a dorit ca o firma de servicii dintr-un stat al Uniunii sa poata opera in alt stat din interiorul granitelor comunitare in aceleasi conditii ca firmele autohtone si in competitie directa cu acestea. Statul membru in care firma cu pricina isi desfasoara, la un moment dat, activitatea (sub un contract, de exemplu) nu ar avea, astfel, dreptul de a-i restrange sau afecta prestatia, invocand propria legislatie (reguli de inregistrare, de autorizare, dar si de norme care tin de Codul Muncii etc.). Astfel, credea fostul comisar european pentru Piata Interna si Servicii, va fi stimulata cresterea economica a Uniunii. Rezultatul a fost insa cu totul altul: adancirea temerilor ca piata europeana a muncii va cadea prada lucratorilor din Est.
CERERI. Abia se incheiase conferinta de presa comuna a lui Schüssel si Barroso, cand sindicalistii europeni au batut, din nou, la usa liderilor de la Bruxelles. Confederatia Europeana a Sindicatelor i-a adresat cancelarului austriac o scrisoare in care solicita ca actuala presedintie a UE sa modifice in profunzime actualul proiect de directiva.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.