Cercetatorii germani au dezvoltat un sistem prin care computerele ar putea sa ne sesizeze emotiile. La Institutul Fraunhofer se mai pune o caramida la proiectul ""masina care gandeste"". Numeroase sunt tratatele si articolele pe marginea ""tensi

Cercetatorii germani au dezvoltat un sistem prin care computerele ar putea sa ne sesizeze emotiile. La Institutul Fraunhofer
se mai pune o caramida la proiectul ""masina care gandeste"".

Numeroase sunt tratatele si articolele pe marginea ""tensiunii"" dintre om si calculator. Abordari diferite, solutii mai mult sau mai putin medicale. Exista jocuri in care poti sa-ti faci computerul praf, fiecare componenta fiind tocata marunt. In unele tari au aparut competitii in care castigatorul este acea persoana care si-a aruncat cel mai departe tastatura sau mouse-ul (in Spania este cel putin un club pentu asemenea activitati). Ceva asemanator exista de altfel si in cazul telefoanelor mobile.
Dar pentru ca metodele violente de rezolvare a unui conflict nu dau intotdeauna rezultate, iar computerul este tot mai prezent in viata noastra, oamenii de stiinta pun tot mai mult ""suflet"" in masinaria care troneaza pe biroul de acasa si de la serviciu. Iar la Institutul Fraunhofer din Germania se dezvolta ""computerul care ne simte emotiile"".
MANUSA CU SENZORI. Cercetatorul Christian Peter este unul dintre cei care doresc o interactiune cat mai reala cu computerul. A creat o manusa echipata cu senzori care ""detecteaza"" bataile inimii, temperatura corpului, tensiunea. Toate aceste informatii sunt transmise in timp real catre un dispozitiv conectat la computer. In acelasi timp, o camera video este conectata la calculator pentru a inregistra expresiile fetei, pozitia corpului. Iar
soft-ul din dotare va putea sa interpreteze si semnalele oferite de voce.
Ce se va intampla atunci cand ""PC-ul psiholog"" va detecta o anumita stare emotionala la persoana care-i butoneaza tastatura? Cum va reactiona masinaria? Cercetatorii germani au fost zgarciti la acest capitol, promitand totusi o demonstratie ""live"" peste cateva saptamani. Modul de functionare a intregului sistem va putea fi urmarit, pentru prima oara in public, in cadrul targului international CeBIT, care se va desfasura la Hanovra (9-15 martie 2006).
Pentru cei care vor sa
se razbune in mod virtual
pe un PC sau doar sa-si descarce nervii la birou, recomandam un joc care poate fi accesat la urmatoarea adresa: http://www.thestylemachine.com/metele/.

MANUSA SI SENZORII


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.