Presedintele comisiei de ancheta a Consiliului Europei, care investigheaza scandalul inchisorilor secrete ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA) in Europa, sustine ca a intrat in posesia unui ""element semnificativ"".

Dick Marty citeaza, in context, un document trimis de catre autoritatile de la Cairo Ambasadei Egiptului din Londra. Documentul, care a fost interceptat de serviciile secrete elvetiene, afirma ca 23 de irakieni si afgani au fost interogati intr-o baza americana din Romania si ca centre similare exista in Ucraina, Kosovo, Macedonia si Bulgaria. Marty, care se declara tot mai convins de existenta unor planuri CIA in Europa, a tinut sa precizeze ca, o data cu faxul interceptat, anchetatorii au un nou element in investigatia lor, demarata numai pe baza informatiilor oferite de presa americana, care cita diverse surse din cadrul Administratiei de la Washington. Seful anchetei a reprosat Elvetiei ""pasivitatea"" fata de operatiunile CIA din Europa si a cerut din nou celor 46 de tari membre ale Consiliului Europei sa coopereze in aceasta ancheta.
REACTII. In replica, ministrul elvetian de Externe, Michele Calmy-Rey, a declarat ca tarile mentionate in faxul egiptean ""simt ca sunt aratate cu degetul"" si, de aceea, ele cer autoritatilor de la Berna dovezi privind implicarea in scandalul inchisorilor CIA. Seful diplomatiei elvetiene mai crede ca anchetatorii nu au dovezi. (Anca Aldea)