O echipa de cercetatori americani a testat efectul siropurilor contra tusei. Rezultatul: cele mai multe dintre aceste antiinflamatoare locale sunt ineficiente. Tusea este un mijloc foarte eficient de aparare a organismului, fiindca asigura elibe

O echipa de cercetatori americani a testat efectul siropurilor contra tusei. Rezultatul: cele mai multe dintre aceste antiinflamatoare locale sunt ineficiente.

Tusea este un mijloc foarte eficient de aparare a organismului, fiindca asigura eliberarea cailor respiratorii. Cand vin in contact cu un agent exterior iritant, caile respiratorii se contracta si declanseaza reflexul de tuse. Astfel este expulzat aerul cu factori agresivi si eventualele secretii cu agenti microbieni.
Seaca sau productiva, acuta sau cronica, spontana sau voluntaraa€¦ tusea este uneori deosebit de neplacuta. Din cauza ei, pacientul se plange de oboseala, nu poate sa doarma, isi simte gatul iritat. Iar siropul este in general singurul remediu la care se recurge imediat. Ceea ce nu este de prea mare ajutor, spun autorii studiului.
STUDII. ""Analizand studiile, am constatat ca dintre toate medicamentele administrate contra tusei, foarte putine sunt intr-adevar eficiente"", precizeaza dr. Richard Irwin de la Universitatea de Medicina din Massachusetts (SUA). ""Nu putem spune ca toate siropurile pentru tuse sunt inutile, insa cele mai multe chiar nu au nici un efect"", sustine profesorul american.
Surprinzator, printre siropurile ineficiente se numara cele din noua generatie. Cele mai eficiente raman tot veteranele siropuri continand antihistaminice (molecule contra alergiilor), asociate cu un decongestionant. ""Studii riguroase demonstreaza ca aceasta clasa de siropuri da cele mai bune rezultate"", subliniaza dr. Irwin. Problema este ca siropurile pe baza de antihistaminice prezinta efecte adverse importante. Ele sunt acuzate ca au efecte sedative, provocand somnolenta. De aceea, trebuie administrate cu mare grija, numai pe baza de reteta medicala. Atentie, aceste medicamente sunt contraindicate in cazul copiilor de varsta mica. In orice caz, medicii interzic utilizarea oricaror siropuri de tuse pentru adulti la copiii sub 14 ani.
In afara de antihistaminice, siropurile de tuse mai pot contine codeina (un medicament narcotic) sau dextrometorfan (un anestezic local ce amorteste putin gatul iritat). Ambele medicamente trebuie administrate cu avizul medicului.
CONCLUZII. In concluzie, studiul arata: ""Intrucat tusea este o reactie cu caracter protector al organismului, suprimarea ei cu medicamente antitusive, in special daca este vorba despre o tuse productiva, nu numai ca reduce functia protectoare de eliminare a secretiilor, ci poate contribui la mascarea unei probleme de fond mai grave. Din acest motiv, nu folositi remedii ale tusei, conventionale sau alternative, in primele 7-10 zile"".

MEDICATIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.