Ieri, ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu (foto) a fost sarbatorita de Biblioteca Academiei Romane prin lansarea a cinci volume continand manuscrisele sale.

La eveniment au participat presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, senatorul Adrian Paunescu, echipa care a contribuit la realizarea proiectului etc.
REVOLUTIE. Eugen Simion a tinut sa multumeasca tuturor ""complicilor"" implicati - de la artisti, eminescologi, pana la oficialitati - si a salutat realizarea unei idei care la inceput parea utopica si care i-a motivat pe oamenii de cultura romani de foarte multa vreme. Unul dintre exemplele elocvente a fost Constantin Noica. El vedea prin publicarea intregii opere eminesciene o revolutionare a culturii si chiar a timpului fizic.
IMPLICARE. Adrian Iorgulescu a felicitat la randul sau echipa de academicieni care a facut posibila editarea manuscriselor si a tinut sa-i dojeneasca pe scepticii si contestatarii lui Eminescu si a pozitiei pe care acesta o ocupa in cultura romaneasca. Ministrul a promis ca va sprijini si el, ca reprezentant al Guvernului, acest program, ba, mai mult, s-a angajat ca va acorda Academiei 10 miliarde de lei vechi, ce vor fi folosite pentru editarea in 2007 a celorlalte manuscrise eminesciene.
ELIAS SI EMINESCU. Eugen Simion a tinut sa-i multumeasca lui Iorgulescu pentru sprijin, dar si pentru increderea si autoritatea pe care Guvernul le-a conferit Academiei in cazul conducerii Spitalului Elias.
Nici presedintele Traian Basescu nu a uitat de eveniment, astfel ca, prin Valeria Dorneanu, a transmis mesajul sau celor prezenti. El a salutat demersul Academiei si a insistat pe ideea ca Eminescu nu trebuie vazut doar ca ""marele poet national"".
Ideea publicarii manuscriselor eminesciene este mai veche, dar a putut fi realizabila acum un an, cand Academia Romana a lansat primul volum.