Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 0,8% din PIB, cu 0,2% sub nivelul stabilit la ultima rectificare bugetara, conform datelor preliminare transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Veniturile bugetare au avut o po
Deficitul bugetului general consolidat a fost anul trecut de 0,8% din PIB, cu 0,2% sub nivelul stabilit la ultima rectificare bugetara, conform datelor preliminare transmise de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Veniturile bugetare au avut o pondere de 29,7% din PIB, iar cheltuielile au reprezentat 30,5% din PIB. Incasarile au crescut cu 36,2% la taxa pe valoarea adaugata si cu 18,8% la contributiile de asigurari sociale.
INCASARI. Realizarile au depasit estimarile si in cazul impozitului pe profit, si a celui pe venit, unde nivelul taxarii a fost redus dupa introducerea cotei unice, opineaza reprezentantii MFP. Concret, incasarile la impozitul pe profit sunt superioare cu 61,4 milioane lei celor realizate in anul precedent, insa, ca pondere in PIB, reducerea este de 0,4%. De asemenea, incasarile la impozitul pe venit reprezinta 94,7% din incasarile anului 2004, diferenta ca pondere in PIB fiind la sfarsitul anului de 0,6%. In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au crescut cu 16,3% in termeni nominali, dar si-au redus ponderea in PIB cu 0,4 puncte. (Daniela Ivan)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.