Cadrele medicale si pilotii decedati in urma prabusirii elicopterului SMURD au fost condusi joi pe ultimul drum. In vreme ce lacrimile colegilor udau mormintele de la Iasi si Bucuresti, serviciul de garda SMURD continua sa preia apelurile de urgenta.

Cadrele medicale si pilotii decedati in urma prabusirii elicopterului SMURD au fost condusi joi pe ultimul drum. In vreme ce lacrimile colegilor udau mormintele de la Iasi si Bucuresti, serviciul de garda SMURD continua sa preia apelurile de urgenta.

Joi, medicii de la SMURD Iasi au fost la inmormantarea colegelor lor, medic Liliana Puiu si asistenta Mioara Hauta. Daca voi credeti ca pentru o zi Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare si-a intrerupt activitatea, va inselati. Am sunat la pranz la SMURD Iasi si ne-a raspuns o femeie, medic de garda, pe care am intrebat-o daca va mai participa la interventii cu elicopterul-ambulanta. ""Sigur ca da!"", ne-a raspuns doctorita.
ASISTENTA MIOARA. Colegii isi amintesc ca Mioara Hauta, 30 ani, asistenta decedata, era un fel de calugarita fara sutana. Acum cinci ani, chiar a cochetat cu ideea de a se calugari, mai ales ca avea prieteni din mediul religios. Cu timpul, fata a prins gustul medicinii de urgenta si
s-a dedicat dragostei de Dumnezeu si de oameni. ""Asa cum o vedeti in filmele de razboi pe sora medicala care ingrijeste soldatii, asa era si ea de devotata. Sarea si-n foc"", spune dr. Iulian Coca, medic primar SMURD.
DOCTORITA ""LALA"". Liliana Puiu, 36 ani, medic primar, a lucrat inca din 2000 la Spitalul Universitar ""Sf. Spiridon"", in Unitatea de Primire a Urgentelor, iar din mai anul trecut, cand s-a infiintat SMURD Iasi, ""Lala"" a intrat si la interventii cu elicopterul. ""Lala"", cum o numeau colegii pe Liliana Puiu, a indeplinit 19 misiuni cu ambulanta zburatoare. A avut cele mai multe misiuni in cele 100 de zile cat timp a functionat serviciul aviatic medical de la Iasi. Medicul Coca Iulian, coleg de ani buni cu Liliana Puiu, crede ca ""aventura, ajutorarea oamenilor la locul accidentului, lucrurile noi, adica activitatea prespital"", au determinat-o pe ""Lala"" sa zboare in atatea misiuni. ""Strategia de lucru SMURD reprezinta ceva nou, medicul trebuie sa colaboreze cu pompierii pentru descarcerare, cu unitatea speciala de aviatie pentru zboruri. In prespital, la fata locului, vezi lucrurile altfel decat dupa sosirea bolnavului in spital"", adauga medicul de garda, dr. Iulian Coca.
IN MISIUNE LA VLADENI. ""Cine e moasa?"", a intrebat medicul Liliana Puiu, iar eu am facut atunci o gluma si i-am zis: ""Eu sunt mosul"", isi aminteste medicul de tara Vasile Chistruga. Scena se intampla in septembrie anul trecut, cand elicopterul SMURD cu ""Lala"" la bord a aterizat la Vladeni, judetul Iasi. ""Copilul deja iesise cand a aparut medicul Liliana Puiu, dar avea suferinta fetala, nu putea respira, din cauza ca iesise mai intai cu picioarele, la urma cu capul, si avea secretii in faringe"", spune dr. Chistruga. ""Lala"" a adus aparate din elicopter, l-a reanimat timp de 20 de secunde pe baietelul care se invinetise, l-a reechilibrat cu perfuzii si a luat pe sus mogaldeata de 3.000 g, spre Spitalul din Iasi, salvandu-i viata.

""SUNT CONVINS CA MERGEM MAI DEPARTE""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.