S-a nascut in Republica Moldova, in sudul Basarabiei, din tata evreu si mama ucraineana. Acum este cetatean austriac si unul dintre cei mai cunoscuti tenori din lume. Un tenor care a ajuns sa cante cu Scorpions. In timpurile sovietice, Michael Kle

S-a nascut in Republica Moldova, in sudul Basarabiei, din tata evreu si mama ucraineana. Acum este cetatean austriac si unul dintre cei mai cunoscuti tenori din lume. Un tenor care a ajuns sa cante cu Scorpions.

In timpurile sovietice, Michael Kleitman s-a luptat din rasputeri sa supravietuiasca. Era si moldovean, si evreu. O combinatie care nu prea era pe gustul bolsevicilor. Astfel ca etnia l-a ""trimis"" dincolo de granitele Basarabiei. ""Mama este ucraineanca, iar tata evreu, si cu numele meu evreiesc era imposibil sa fac ceva in Moldova. Cariera imi era pecetluita si nu aveam nici un viitor aici. Nu conteaza ca acum traiesc si lucrez in toata lumea. Eu reprezint Moldova si toti stiu ca sunt originar din Moldova.""
PE SCENA CU JOSE CARERAS. Acum, Michael este cetatean austriac, dar locuieste in Germania. In vara lui 2004, basarabeanul-austriac a cantat in cadrul Jocurilor Olimpice de la Atena. ""Imaginati-va cum e sa canti, iar in spatele tau sunt coloanele imense despre care ai citit doar in carti! Aveai impresia ca si Zeus e in preajma, undeva deasupra noastra, ne priveste si ne ocroteste. Am interpretat la acest concert o piesa italiana si o piesa spaniola"", isi aduce aminte tenorul. Dupa experienta de la Jocurile Olimpice, a plouat cu oferte: ""Am fost invitat la o serie de emisiuni si show-uri televizate in Austria. Am ajuns sa cant cu Chris de Burg, Chris Rea si cu «uriasul» Jose Careras.""
FARA TINA TURNER. Marea aventura muzicala a basarabeanului nu s-a oprit aici. Destinul i-a rezervat onoarea de a inregistra un album cu Scorpions. Pare o poveste, nu? Ei bine, este o poveste. O poveste adevarata care incepe asa:
Michael Schumacher, care este prietenul lui Michael Kleitman, devenea campion al lumii pentru a saptea oara. Nimeni in istorie nu mai primise acest titlu de atatea ori. Astfel ca celalalt Michael, moldovean, s-a hotarat sa-i dedice o melodie. A vrut sa cante o piesa in limba italiana, dar mai apoi s-a gandit ca e mai bine sa ia celebra piesa Queen ""You are the champion"" si s-o adapteze. Insa, pentru a schimba melodia scrisa de Freddie Mercury, avea nevoie de acordul formatiei Queen. A pus mana pe telefon si i-a sunat pe tobosar si pe basist, care locuiesc in Elvetia. I-au raspuns si, culmea!, i-au spus ca e o idee buna. Mai trebuia doar sa gaseasca o solutie pentru drepturile de autor. Pana la urma au cazut la invoiala si i-au cerut lui Michael un CD cu piesele sale. Acesta le-a trimis albumul ""La perffeta idea"". Dupa doar doua saptamani au dat verdictul: le-a placut vocea lui Michael Kleitman si sunt de acord sa preia melodia. Basarabeanul a vorbit cu avocatii, iar toata birocratia a durat doua luni. Imediat s-a apucat de treaba si primul lucru la care s-a gandit a fost cu cine sa inregistreze acest proiect. Prima pe lista a fost Tina Turner. De mult visa Michael sa inregistreze o piesa cu ea. Dar Tina nu era disponibila, fiind angajata intr-un proiect cinematografic la Hollywood. Pelicula se filma in India si Tina era ""ocupata"" pentru un an. Nu putea s-o astepte sa-si termine contractul, deoarece Schumacher era desemnat campion pentru a saptea oara in luna octombrie iar tenorul voia sa-i faca un cadou la sfarsitul sezonului Formulei 1.
""YOU ARE THE CHAMPION"". Pe locul doi pe lista lui Michael se afla trupa Scorpions. Muzicienii se aflau la doua ore distanta de Kleitman, in Hanovra. De aceasta data si-a pus managerul sa-i sune si sa-i invite sa ia parte la minunatul proiect. Nu le-a venit sa creada ca moldoveanul a obtinut acordul Queen pentru a reinregistra si modifica piesa ""You are the champion"". Desi sunt supervedete, baietii Scorpions nu au zis ""NU"", dar au vrut sa-l auda inainte de a purcede la drum. Klaus Meine, solistul Scorpions, s-a dus la magazin, a cumparat CD-ul cu tenorul moldovean, a mers acasa si l-a ascultat. I-a placut si a zis ""DA"". In Olanda au inregistrat single-ul pentru Michael Schumacher, ""You are the champion""... Acum albumul face inconjurul lumii. Ce poveste adevarata!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.