Cercetatorii de la Institutul National pentru Alergie si Boli Infectioase si de la Institutul National de Stiinte Medicale Generaliste (SUA) incearca sa creeze un test de monitorizare a mutatiilor virusului gripei aviare.

Testul ar putea sa ii alerteze pe oamenii de stiinta, cand virusul incepe sa sufere modificari catre o forma care poate infecta usor oamenii. ""Sunt necesare schimbari minore pentru ca virusul H5N1 al gripei aviare sa cauzeze o pandemie umana. Doua mutatii ar putea schimba dramatic specificitatea acestuia, transformandu-l din virus aviar intr-unul uman"", sustine Ian Wilson, unul dintre cercetatori.
Intr-o prima faza, virusul H5N1 infecteaza pasarile si rareori trece la oameni. Expertii se tem insa ca aceasta situatie s-ar putea schimba si ca o forma usor transmisibila de la om la om ar putea provoca o pandemie. Cercetatorii sustin ca noul test poate identifica mutatia. Cercetarile au fost efectuate pe mostre de virus prelevate de la victimele epidemiei de gripa din 1918. (Georgeta Licsandru)