Ultra-nationalistul Mehmet Ali Agca, care a incercat sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea in 1981, a facut ieri primul pas in libertate, dupa ce a petrecut ultimii 25 de ani in inchisori din Italia si Turcia.
""De la inaltimea cerurilo
Ultra-nationalistul Mehmet Ali Agca, care a incercat sa il asasineze pe Papa Ioan Paul al II-lea in 1981, a facut ieri primul pas in libertate, dupa ce a petrecut ultimii 25 de ani in inchisori din Italia si Turcia.
""De la inaltimea cerurilor"", Papa Ioan Paul al II-lea ""se roaga pentru Mehmet Ali Agca"", a declarat Stanislaw Dziwisz, fostul secretar personal al defunctului Suveran Pontif. UN SFERT DE SECOL INCHIS. In 1981, la data de 13 mai, pe cand avea 23 de ani si facea parte din gruparea de extrema dreapta ""Lupii gri"", Agca a deschis focul asupra Papei in timp ce acesta traversa Piata Sfantul Petru din Roma, ranindu-l grav. Nu se stiu nici pana in ziua de astazi motivele pentru care Agca a recurs la acest gest extrem. De pe patul de spital, Suveranul Pontif l-a iertat pe agresor, si, ulterior, chiar i-a facut o vizita in celula. Cu ocazia acelei intalniri, Agca a marturisit ca se considera un tintas infailibil si nu intelege cum de nu a reusit sa il ucida pe Papa. Dupa ce a efectuat 19 ani de inchisoare in Italia, Agca a fost extradat in anul 2000 in Turcia, unde mai avea de ispasit asasinatul unui faimos jurnalist turc de stanga si doua atacuri asupra unor banci. El a beneficiat insa de o amnistie, decretata in anul 2002, si de reduceri ale sentintelor prevazute de codul penal turc, asa ca de ieri se afla in libertate, dupa 25 de ani de inchisoare. La iesirea din inchisoare, sub ochii zecilor de jurnalisti, Agca a fost condus, sub escorta militara, la un birou de inrolare in armata. Desi are 48 de ani, Agca nu si-a indeplinit inca stagiul militar obligatoriu pentru orice turc care a implinit varsta de 18 ani si se declara ""gata sa-si faca datoria la fel ca orice alt concetatean"". Mai intai insa, Agca ar dori sa petreaca o perioada in libertate, asa ca avocatul sau a cerut amanarea serviciului militar.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.