La ora actuala, dintre toate formele de neoplasm, cancerul de plaman face cele mai multe victime, in special printre barbatii adulti.
Ceea ce pune in discutie eficienta tratamentelor actuale. In prezent, singura arma contra cancerului de plam
La ora actuala, dintre toate formele de neoplasm, cancerul de plaman face cele mai multe victime, in special printre barbatii adulti.
Ceea ce pune in discutie eficienta tratamentelor actuale. In prezent, singura arma contra cancerului de plaman este prevenirea fumatului. In aceste conditii, in Franta a fost lansata pe canalele de televiziune campania ""Fumatul ucide"", sustinuta de Comitetul national contra tabagismului. SCANNER SPIRALAT. Potrivit unui articol aparut in 9 ianuarie in Le Figaro, in viitor, cealalta arma de lupta contra cancerului de plaman ar putea fi scannerul spiralat pentru depistarea precoce a bolii. Rezultatele studiului-pilot Depiscan, primul de acest gen din Franta, vor fi publicate in curand. Concluzia studiului este ca scannerul permite descoperirea a de 6 ori mai multe cancere in stadiul intai de evolutie, comparativ cu radiografia clasica. Cu ajutorul radiografiei, depistarea bolii este efectuata intr-un stadiu care nu mai permite vindecare. In timp ce scannerul spiralat permite evidentierea mai multor leziuni mici, ceea ce nu reuseste radiografia obisnuita.
Din 2003, in SUA, este in derulare un studiu pe 53.000 de persoane care urmareste sa verifice daca aceasta metoda de depistare precoce contribuie la reducerea mortalitatii pe termen lung. De fapt, aceasta este si intrebarea la care isi propune sa raspunda un alt studiu efectuat in Franta pe aproximativ 40.000 de fumatori.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.