Muzeul de Stiinte de la Londra le propune celor care se confrunta cu depresia sezoniera o experienta inedita: terapia cu lumina. Metoda se bucura de o deosebita apreciere din partea vizitatorilor. O data cu venirea iernii, unele persoane acuza sta

Muzeul de Stiinte de la Londra le propune celor care se confrunta cu depresia sezoniera o experienta inedita: terapia cu lumina. Metoda se bucura de o deosebita apreciere din partea vizitatorilor.

O data cu venirea iernii, unele persoane acuza stari de tristete, oboseala, nervozitate. Acest disconfort psihic si fizic este denumit de specialisti depresie sezoniera sau tulburare afectiva sezoniera. Persoanele sensibile resimt lipsa vitalitatii, intrucat corpul si creierul lor nu primesc destula lumina din cauza zilelor scurte si mai putin insorite specifice sezonului rece, dar si din pricina putinelor ore petrecute in aer liber. ""Structurile de personalitate fragile, vulnerabile sau persoanele care au traversat anumite evenimente negative de viata resimt in mod acut aceasta stare"", apreciaza profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti.
EXPERIMENT. Pentru a compensa absenta razelor solare, specialistii recomanda luminoterapia sau cura de lumina. Muzeul de Stiinte de la Londra a initiat o campanie de popularizare a acestei metode, oferindu-le vizitatorilor sansa de a o incerca pe propria piele. Doritorii se asaza pe o confortabila canapea alba, plina de perne albe, pufoase si inconjurata de perdele albe. In acest cadru au loc patru persoane. Deasupra fiecareia, cate o lampa revarsa un val de lumina alba. Intensitatea celor patru spoturi este de 10.000 de lucsi, contra 500 de lucsi - luminozitatea medie intr-un birou din Londra, in perioada de iarna. Cu toate acestea, prin luminoterapie nu se ajunge totusi la 100.000 de lucsi estimati pentru lumina naturala intr-o zi insorita.
""Scopul experimentului organizat la muzeul londonez a fost de a demonstra ca lumina este atat un combustibil indispensabil pentru buna functionare a organismului, cat si o arma eficienta contra starilor depresive de iarna"", a explicat organizatoarea Kat Nilsson.
Dupa sedintele de luminoterapie de aproximativ 20 de minute, persoanele spun ca se simt excelent. ""Lumina artificiala este un remediu miraculos pentru cei care sunt cu moralul la pamant"", sustine Jennifer Eastwood, fondatoarea Asociatiei pentru tulburari afective sezoniere din Marea Britanie, care utilizeaza luminoterapia de 15 ani. Potrivit britanicei, dupa
4-5 zile de tratament, pacientul poate resimti deja efectele benefice.

SENSIBILE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.