Organizatia Amnesty International a publicat un nou document cutremurator despre tratamentul la care sunt supusi detinutii de la baza militara americana Guantanamo, din Cuba. Amnesty International a strans, intr-un raport cuprinzator, marturiile

Organizatia Amnesty International a publicat un nou document cutremurator despre tratamentul la care sunt supusi detinutii de la baza militara americana Guantanamo, din Cuba.

Amnesty International a strans, intr-un raport cuprinzator, marturiile mai multor prizonieri aflati in temutul centru de detentie din Cuba. Declaratiile au fost obtinute prin intermediul catorva dintre avocatii celor 500 de prizonieri, originari din 35 de tari, care se afla, in prezent, in detentie la Guantanamo, fara a fi inculpati sau judecati. Ei continua sa fie torturati si umiliti de garzile inchisorii.
Marturiile sunt socante. Abdulsalam al-Hela, un yemenit in varsta de 34 de ani, isi aminteste cum a fost rapit, in septembrie 2002, de ofiteri ai Agentiei Centrale de Informatii (CIA), cum a fost dus in Afganistan si trimis apoi la Guantanamo. Timp de doi ani a fost tinut in detentie in patru locuri diferite din Afganistan, inainte de a fi transferat la Guantanamo, in 2004. A fost batut frecvent, insultat si privat de ingrijirea medicala de care avea nevoie.
Povestile celor ca Al-Hela nu sunt deloc putine. Un alt exemplu prezentat este cel al lui Sami al-Haji, in varsta de 35 de ani, jurnalist la Al-Jazeera. Barbatul de nationalitate sudaneza a fost arestat de Politia pakistaneza in decembrie 2001, predat americanilor si transferat la Guantanamo la 13 iunie 2002. Al-Haji a fost batut la talpile picioarelor si intimidat cu ajutorul unor caini. A fost batjocorit, a fost impins pe scari si tinut la izolare timp de opt luni. Pentru boala care ii afecteaza gatul din 1998 - cancerul - Al-Haji sustine ca nu a primit deloc medicamentele atat de necesare.
VANDUT AMERICANILOR. O alta marturie publicata de Amnesty apartine lui Jumah al-Dossari, originar din Bahrein. Barbatul, in varsta de 32 de ani, sustine ca a fost ""vandut americanilor pentru cativa dolari"" de trupele pakistaneze. Povesteste cum a fost interogat de 600 de ori, cum a fost izolat fara motiv, cum a fost amenintat cu moartea, cum a fost lasat ore in sir intr-o camera inghetata, fara apa si hrana, si cat de des se practica violul la Guantanamo.

ENCLAVA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.