Guvernul promite ca anul acesta va investi circa 1 miliard de euro in proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere, sanitare si de invatamant, dar si in domeniul energetic si cel de mediu. ""Sa investim in proiecte prioritare"" este dictonul
Guvernul promite ca anul acesta va investi circa 1 miliard de euro in proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere, sanitare si de invatamant, dar si in domeniul energetic si cel de mediu.

""Sa investim in proiecte prioritare"" este dictonul dupa care Guvernul Romaniei va actiona incepand de anul acesta. Intre 700 de milioane de euro si 1 miliard de euro vor fi ""bagati"" in 2006 in autostrazi, poduri, spitale, campusuri scolare si hidrocentrale pentru ca Romania sa devina o tara cu adevarat europeana.
DRUMURI. In domeniul infrastructurii, ""prioritatea esentiala"" o reprezinta lucrarile la Coridorul IV Paneuropean, incluzand Autostrada Soarelui, Bucuresti-Constanta, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a adaugat ca exista premise ca anul acesta sa se dea in functiune sectorul Drajna-Fetesti pe un sens de circulatie si sectorul Fetesti-Cernavoda pe ambele sensuri. Executivul vrea sa modifice legislatia, astfel incat termenele aferente procedurilor tehnice - angajarea consultantului, efectuarea studiilor de fezabilitate, organizarea licitatiilor - sa fie comprimate. De asemenea, se va investi in lucrarile la Autostrada Brasov-Bors (Bechtel) si in demararea celor pentru Autostrada Bucuresti-Brasov.
HIDROCENTRALE. Un alt domeniu prioritar in care Romania trebuie sa investeasca este energia, pentru ca tara noastra sa nu devina dependenta de o sursa sau alta. ""Deja i-am dat sarcina ministrului Economiei, Codrut Seres, sa elaboreze proiecte pentru constructia de centrale hidroelectrice si pentru o mai buna utilizare a carbunelui"", a declarat Tariceanu. O importanta deosebita se va acorda si programului de eficientizare energetica si de modernizare a centralelor termice locale.
FONDURI. Banii pentru aceste investitii vor veni de la bugetul de stat, din privatizarea Bancii Comerciale Romane, dar si din finantari internationale. Tariceanu a precizat chiar ca e posibil ca deficitul bugetar sa fie majorat, printr-o rectificare bugetara ulterioara, la 1% din Produsul Intern Brut, pentru finantarea acestor proiecte.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.