Daca sunteti deschis provocarilor gastronomice, bucataria finlandeza va va fi pe plac. Placintele din faina de secara umplute cu tocatura de peste sau de porc constituie doar unul dintre preparatele traditionale.

Gastronomia finlandeza a imprumutat cele mai gustoase preparate de la mai multe bucatarii ale lumii. Eleganta preparatelor culinare frantuzesti imbinata cu savoarea bucatelor rusesti si cu simpletea celor suedeze au dat ca rezultat specificul finlandez.
DIVERSITATE. In meniu nu lipsesc preparatele din stiuca, salau, somon, hering, crap. Cel mai adesea, pestele se prepara la gratar. In aceasta tara, nu exista familie in care sa nu se pregateasca la sfarsit de saptamana ""kalakukko"" - o placinta care se face in crusta de faina de secara si este umpluta cu carne de porc si peste. Alt preparat traditional este ""karjalan piirakat"" - o pasta din faina de secara umpluta cu orez sau cartofi. Mai nou, in gastronomia acestei tari au avut loc unele schimbari, de exemplu, gospodinele au renuntat sa mai gateasca cu multa grasime. Insa ceea ce da cu adevarat personalitate bucatariei finlandeze este gastronomia lapona. Preparatele din aceasta zona sunt exotice chiar si pentru finlandezii din sudul tarii.
REN LA GRATAR. In Finlanda sunt in jur de 30.000 de laponi. Ceea ce ii deosebeste de restul populatiei este bunatatea lor iesita din comun. Laponii au o superstitie, ei cred ca persoanele rele si hotii vor cadea victime in fata fortelor naturii. Despre ei se mai spune ca sunt adevarati gurmanzi. Specialitatea regiunii este friptura de ren servita cu piure de cartofi. Carnea de ren se prepara in diverse moduri. Ea poate fi afumata, fripta sau pusa in saramura. Din muschi se prepara carnati de casa si pate. Din sangele renului laponii pregatesc un pudding negru care se numeste ""paine neagra"", iar laptele de ren se bea impreuna cu ceaiul. Pana si limbile acestor animale sunt consumate. Ele se fierb intr-un sos pe baza de apa, vin si legume. Preparatul se serveste cu votca rece.

RETETA