Presedintele Traian Basescu a prezidat ieri sedinta in care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat bilantul de activitate pe anul trecut. Membrii CSM si-au ales apoi, in sedinta secreta, noii lideri: Iulian Galca, presedinte, si Cris

Presedintele Traian Basescu a prezidat ieri sedinta in care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a prezentat bilantul de activitate pe anul trecut. Membrii CSM si-au ales apoi, in sedinta secreta, noii lideri: Iulian Galca, presedinte,
si Cristian Deliorga, vice.

La eveniment au fost prezenti mai toti mai-marii din Justitie, inclusiv ambasadorul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care a recomandat CSM sa fie un model de etica profesionala pentru magistrati. Cu bune si cu rele, primul an de activitate a Consiliului, ca for suprem al autoritatii judecatoresti, a fost analizat. Ministrul Justitiei a fost consecvent, continuandu-si criticile. Monica Macovei a cerut chiar ""drept la replica"", revenind la microfon pentru a-si spune pasul. La sfarsitul darii de seama, presedintele si-a spus si el cuvantul. El a recunoscut ca 2005 a fost un an greu pentru o institutie noua, care ""s-a asezat"", nu s-a aratat prea ingrijorat de criticile aduse Consiliului in tot acest timp. Ba chiar l-a asemuit la un moment dat cu Rodica Stanoiu, pentru ca mai apoi sa-l felicite pe seful de pana acum al CSM, Dan Lupascu, pentru atitudinea constanta avuta fata de Stanoiu si Macovei, in ""batalia pe care a dus-o pentru crearea unei institutii noi"".
Cu ochiul liber s-a vazut insa ieri, de departe, ca principala framantare a presedintelui tarii este independenta Justitiei, chestiune pe care a abordat-o totusi in paragraful doi al speach-ului sau, generat de sedinta de bilant al activitatii CSM. Traian Basescu a fost de acord cu aprecierea facuta de Dan Lupascu fata de ""turnura istorica"" din anul 2005. ""2005 a fost anul cel mai fast din 1946 incoace"", a spus seful statului si i-a indemnat pe impartitorii dreptatii sa nu cedeze in fata presiunilor Executivului. ""Atunci cand veti ceda in fata interventiilor Executivului, va spun de pe acum, sa va fie de bine. Va veti sacrifica singuri independenta. Aveti obligatia sa o aparati nu pentru dumneavoastra, ci pentru soarta Justitiei"", a adaugat Basescu.
CERINTA. Intai i-a rugat, apoi le-a cerut ""Orice pas, cat de mic, inapoi inseamna ca stirbiti independenta Justitiei in raport cu celelalte puteri ale statului. Veti avea independenta atat cat veti sti sa va pastrati. Va cer sa respingeti orice stirbire a autoritatii CSM. In paralel, va cer sa va autoanalizati structura interna, sa luati decizii in favoarea Justitiei si sa tineti cont de diferenta intre realitate si perceptie. Si imaginea buna este o perceptie. Va cer sa tineti cont de aceasta realitate pentru ca atunci cand o solutie e definitiva si irevocabila, pe hartie, in capul solutiei scrie numele presedintelui Romaniei"", a mentionat Basescu.
MEDIATORUL. Bucuros ca are sansa constitutionala de a ""media corect"" intre puterile statului, presedintele tarii si-a asumat acest rol si i-a indemnat pe reprezentantii Executivului si pe cei ai autoritatii judecatoresti sa ingroape securea razboiului pentru bine public. ""Voi fi un mediator intre Guvern si CSM. Cer ambelor structuri sa inteleaga nevoia de a colabora. In regula am avut un an in care ne-am spus tot ce am avut de spus unii altora. E momentul sa intelegem ca fara colaborare nu vom avea succes nici unii, nici altii si nici Romania, in ansamblul ei"". Traian Basescu i-a sfatuit sa-si calce orgoliile, interesele personale si sa colaboreze. El a promis sa apere independenta justitiei si sa sprijine Consiliul.
URECHEALA. Problemele sunt ""in zona operativa a justitiei"". Exemplu, cazul Clamparu: ""Am primit trei sesizari extrem de severe de la state membre ale UE, una i-am prezentat-o azi si domnului presedinte Lupascu, in care suntem atentionati: «Bine, mai oameni buni, lucram impotriva criminalitatii transfrontaliere in echipe mixte care implica patru tari. Se fac arestari simultane si voi ii puneti in libertate?! Stricati toata operatiunea in cele patru tari!». De ce? Pentru ca ori citatia avea coltul indoit, ori judecatorul este corupt. Daca in instante se pun liberi infractori, imediat vinovat e Parchetul. Va rog sa va mai uitati si in segmentul de judecatori"".
Absent de la bilant, premierul Tariceanu a declarat aseara ca laudele presedintelui la adresa CSM ar fi fost o simpla ironie.

IULIAN GALCA - NOUL BOSS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.