Muzica scrisa de el a castigat premii la numeroase festivaluri si a fost aplaudata, fie pe scena operei, fie pe cea a teatrului. Compozitorul Laurentiu Profeta implineste astazi 81 de ani. ""Am facut cat s-a putut intr-o viata de om""
"
Muzica scrisa de el a castigat premii la numeroase festivaluri si a fost aplaudata, fie pe scena operei, fie pe cea a teatrului. Compozitorul Laurentiu Profeta implineste astazi 81 de ani. ""Am facut cat s-a putut intr-o viata de om""
""Am inceput sa cant de mic copil. Aveam sapte ani. Mai intai am invatat sa cant la pian. Dupa aceea am urmat Conservatorul si cursuri de compozitie in Rusia. Am avut o activitate bogata de-a lungul carierei mele. Am compus muzica simfonica, pentru muzicaluri, muzica pentru copii, muzica usoara, toate genurile... Am colaborat cu foarte multi artisti. Mi-a aparut de curand un album cu coruri pentru copii, am scris foarte mult pentru ei. Cele mai mari rasunete le-am avut cu «Print si cersetor», care s-a jucat la Opera Romana si a avut parte de un foarte mare succes. Este un spectacol de balet foarte apreciat. Un altul l-am avut cu opera «Peter Pan», care s-a cantat in multe locuri, iar in acest moment se canta la Teatrul Liric din Craiova. Am colaborat cu muzicaluri la Teatrul Nottara, in spectacolele «Pagubosii» si «Mostenirea lui Cadar». Am luat premiul George Enescu in anul 1948. Zilele de nastere nu prea le-am sarbatorit, dar de-a lungul timpului am primit foarte multe cadouri. Marele Serghei Prokofiev a fost compozitorul care a avut o mare influenta in creatiile mele. Ma consider un om extrem de corect si de generos. Am ajutat o multime de muzicieni care mi-au cerut ajutorul si, cred eu, am avut un stil de viata exemplar. N-am putut face altceva decat muzica. Mi-a placut s-o ascult, sa compun, a fost unica mea preocupare. Am lucrat de dimineata pana seara. Muzica este nu numai o pasiune, este viata mea. Regret ca acum sanatatea nu imi permite sa mai pot lucra. Eu lucram de dimineata pana seara si iesea muzica foarte frumoasa... Am avut profesori foarte priceputi care mi-au ghidat primii pasi in muzica. Profesoarei mele de pian, domnisoara Muzicescu, care era celebra, ii placea sa spuna ca l-a avut elev si pe Dinu Lipatti. Privind in urma, ma bucur ca am avut o cariera cu multe reusite si multe succese. Consider ca am facut cat s-a putut intr-o viata de om. Dar ultima parere si judecata asupra operei mele trebuie s-o aiba publicul. Am multumirea ca am fost apreciat in general.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.