Dupa un an de codeli in privinta fuziunii dintre liberali si democrati, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a avansat pentru prima data un termen pentru finalizarea proiectului. ""Daca o facem, o facem intr-un an, un an si jumatate"", a an

Dupa un an de
codeli in privinta
fuziunii dintre liberali si democrati, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a avansat pentru prima data un termen pentru finalizarea proiectului. ""Daca o facem, o facem intr-un an, un an si jumatate"", a anuntat Tariceanu.

Daca pana acum si liberalii si democratii au vorbit cu insistenta despre proiectul fuziunii celor doua partide, fara date concrete insa, presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a avansat ieri, pentru prima data, un termen. ""Nu se poate preciza un orizont foarte clar, dar nu vorbim de ani. Daca o facem, o facem intr-un an, un an si jumatate. Mi se pare un termen rezonabil"", a declarat ieri Tariceanu. El a spus insa ca liberalii nu au un proiect precis in sensul asta, asteptand sa il elaboreze impreuna cu democratii.
LIBERALISM. Liderul PNL a promis deschiderea discutiilor cu PD, dar fara sa puna pe masa conditiile liberalilor. ""Nu trebuie sa punem pe masa de la inceput lucrurile care ne divid. Sunt lucruri care pentru unii ar fi greu de conciliat"", a sustinut Tariceanu, facand referire la propriii colegi de partid care nu vor sa renunte la liberalism. ""Viitorul partid trebuie sa aiba o componenta liberala foarte puternica"", a declarat el, adaugand ca formatiunea va avea succes in masura in care cat mai multi membri ai celor doua partide vor accepta fuziunea. In PD parerile despre fuziune sunt impartite. Liderul Emil Boc sustine proiectul, dar in cel mult sase luni, un opozant vehement fiind vicepresedintele Sorin Frunzaverde, care marseaza pe traseul popular al PD.
ORGOLII. Obisnuiti sa faca numai fuziuni prin absorbtie, Tariceanu a lasat sa se inteleaga ca liberalii ar putea avea probleme in a accepta o fuziune pe picior de egalitate cu democratii. Subiectul a fost deschis si in sedinta de luni seara a Biroului Permanent Central al PNL, cand s-au si ridicat cateva voci impotriva. Senatorii Adrian Cioroianu si Radu Campeanu au spus ca fuziunea nu e necesara pentru ca Alianta functioneaza foarte bine si asa. In timpul sedintei, nici Tariceanu nu era foarte hotarat sa dea termene precise, spun surse liberale, pledand pentru rezolvarea problemelor din teritoriu si deschiderea discutiilor despre fuziune abia dupa aceea.
PRIORITATI. Pe langa fuziune, liberalii mai vor sa promoveze, in 2006, un nou cod electoral, care sa includa votul uninominal si obligatia ca fiecare cetatean sa voteze doar la sectia de care apartine, sa interzica migratia politica a alesilor locali si sa-si promoveze proiectele privind lustratia si noua lege a CNSAS. In privinta controlului averilor, liberalii vor infiintarea unei structuri speciale in cadrul ANAF, dupa cum a anuntat Tariceanu. In plus, liberalii vor sa-si relanseze proiectul de revizuire a Constitutiei, pentru delimitarea atributiilor celor doua Camere parlamentare si a atributiilor presedintelui si premierului.

CAPITALA, IN DISPUTA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.