Secolul al XVIII-lea... Principatul Moldovei. O familie de boieri. Un loc insemnat in programul zilei il ocupau cele trei mese si ritualul ce le insotea. Mai intotdeauna la ele luau parte, poftiti sau nepoftiti, musafiri. Dimineata, boierii, imed

Secolul al XVIII-lea... Principatul Moldovei.
O familie de boieri. Un loc insemnat in programul zilei il ocupau cele trei mese si ritualul ce le insotea. Mai intotdeauna la ele luau parte, poftiti sau nepoftiti, musafiri.

Dimineata, boierii, imediat ce se trezeau, ""inainte de a se spala si de a se imbraca se asezau turceste pe pat si li se aduceau dulceti si apa, urmate indata de cafea turceasca"". Apoi ciubucciul aducea ciubucele sau narghilelele si fiecare alegea dupa preferinta.
""Dejunul, zacusca cum i se zice pana la 1860, se lua de pe la zece ore in sofragerie, iar dupa dejun se puneau la taifas."" Boierii intr-o odaie, iar cucoanele intr-alta. Se asezau pe divanuri, cei mai in varsta stateau turceste. Ciubucciii aveau iarasi de lucru.
COPIOS. Masa de pranz se lua ""intre doua si trei ceasuri dupa-amiaza"". Era masa la care se serveau ""din cele mai variate si cele mai copioase mancaruri... Isi dadeau intalnire toate bucatariile din lume..."". La mare cinste erau, afara de felurile de mancare obisnuite, romanesti, multe alte ""excursiuni in bucataria franceza, bucate grecesti si turcesti; nenumarate feliuri cu untdelemn, cataifurile, baclavalele, caplamalile"" (o ""dulcegarie"" pe care astazi dictionarele, dar si cofetarii nu o mai pastreaza). Iata cateva din mancarurile amintite de Radu Rosetti in Amintiri..., pe care le prepara bunica sa, ""o epicuriana"", considerata la Iasi ""unica in toate privintele gospodaresti..."": kuskebak, tingirikebak, kafzski, friptura tocata la frigare, vanatul de toate soiurile, de la caprioara pana la prepelita, preparate pescaresti si alte feluri picante. Licoarea Bohotinului, dar si alte soiuri de vinuri alese dadeau sansa comesenilor sa poata consuma preparatele gastronomice, nu tocmai usor de mistuit. Suntem tentati sa apreciem cu rezerve lauda bunicii lui Rosetti, care afirma ca ea ""a invatat pe moldoveni sa manance si a transformat bucataria moldoveaneasca din bucatarie de salbateci in bucatarie de oameni civilizati"".
In raport cu numarul musafirilor, masa de pranz era servita de mai multi slujitori, alesi dintre baietii de tigani, frumos imbracati.

Desert. La cafea, boierii serveau baclavale


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.