Vineri, 6 ianuarie 2006, cand romanii nu scapau prilejul de a mai da o data iama prin cratitele cu carnati si caltabosi, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat:
""Ministrul are toata sustinerea mea, fiind imperios necesar sa continuam acea
Vineri, 6 ianuarie 2006, cand romanii nu scapau prilejul de a mai da o data iama prin cratitele cu carnati si caltabosi, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat:
""Ministrul are toata sustinerea mea, fiind imperios necesar sa continuam aceasta reforma care sa duca la ameliorarea serviciilor de sana-tate si la o cheltuire corecta a banilor"".
Ministrul din aceasta fraza pompoasa, transpirand a credinta de Napoleon pe motoreta, e - se intelege - ministrul Sanatatii. Dezlegarea enigmei n-avea nevoie de prea mare efort de inteligenta. In Guvernul Romaniei sunt multi ministri. Cei mai multi isi vad de treburile lor. Fara aparitii spectaculoase pe toate posturile de televiziune. Fara declaratii senzationale. Dar mai ales fara scandal. Vasile Blaga, ca sa luam doar un exemplu, se afla in fruntea Ministerului Internelor si Administratiei Publice de un an deja. Desi departamentul manageriat de domnia-sa e unul dintre cele mai pandite de presa in cautare de stiri senzationale, Vasile Blaga n-a iscat pana acum nici un scandal care sa tina treze paginile intai ale gazetelor. Si-a vazut de treaba intr-o discretie care-l onoreaza. Nu de alta, dar principala datorie a unui politician ajuns la Putere e sa infaptuiasca. In Opozitie, da, politicienii pot palavragi pe rupte. N-au responsabilitatea administrarii a ceva. Eugen Nicolaescu, in schimb, e cel mai mare producator de scandal pe cap de locuitor din Romania ultimului timp. De la instalarea sa in fruntea Ministerului Sanatatii, politicianul liberal a intrecut, in taraboaie televizate, pana si pe Vali Vijelie. Prin redactiile de stiri tv, sumarul de a doua zi nu se face seara fara a trece, de la sine, si pe Eugen Nicolaescu. E practic imposibil - spun sefii subordonatilor - ca maine ministrul Sanatatii sa nu aprinda un nou scandal. De fiecare data insa i-a sarit in ajutor premierul Calin Popescu Tariceanu. Asumandu-si efectele catastrofale ale iarmarocului starnit. Nu numai asupra imaginii sale, tot mai galbejite in ochii electoratului, dar si asupra intregii Aliante D.A., ba chiar si asupra intregii coalitii de guvernare.
De ce o tine Eugen Nicolaescu dintr-un scandal intr-altul, ca un muieratic dintr-un pat intr-altul? Raspunsul poate trimite la o mie si una de explicatii. La explicatii politice. La explicatii dependente de psihiatrie. Sau la explicatii tinand de ufologie. In mod obisnuit, cand un ministru al unui cabinet o ia razna, seful lui, zis si prim-ministru, are o discutie cu el. Mai intai, colegiala. Daca asta nu-l readuce in hotarele logicii, o discutie ca de la sef la subordonat. Calin Popescu Tariceanu n-a procedat astfel cu ministrul Sanatatii. De fiecare data, nu numai ca nu l-a hotarnicit, ci, mai mult, l-a imboldit sa se dea si mai tare in stamba. Cand Legea farmaciei a starnit nemultumirea Uniunii Europene, Calin Popescu Tariceanu a batut din picior. Nu la Eugen Nicolaescu, ci la Uniunea Europeana. Cand Academia a reamintit ca demiterea lui Sorin Oprescu de la Elias e ilegala, Calin Popescu Tariceanu a dat o ordonanta de urgenta anticonstitutionala prin care decizia lui Eugen Nicolaescu devenea legala. Dupa ce instanta l-a repus in drepturi pe Sorin Oprescu la Spitalul Universitar, domnul ministru a atacat Justitia ca fiind politizata. Punand-o pe colega sa, Monica Macovei, intr-o situatie mai mult decat stanjenitoare. Doamna ministru tocmai se falea cu o Justitie independenta. Calin Popescu Tariceanu i-a luat apararea lui Eugen Nicolaescu. Refuzand sa transpuna in practica decizia Justitiei, ministrul Sanatatii a purces la un hocus-pocus.
L-a mai demis o data pe Sorin Oprescu. Invocand Ordonanta de urgenta. O Ordonanta de urgenta pentru hachitele unui om!
Premierul a declarat rapid ca Eugen Nicolaescu are toata sustinerea sa. Nu-i exclus ca ministrul Sanatatii sa nu se opreasca aici. Ca o masinarie dereglata, domnia-sa e in stare de orice. Chiar sa arunce in aer Spitalul Universitar pentru ca Sorin Oprescu sa nu mai aiba unde sa se intoarca. Premierul va iesi din nou la drumul mare al televiziunilor si va declara ca-l sustine pe Eugen Nicolaescu.
O asemenea dragoste s-a putut intalni doar in relatia lui Nicolae cu Elena Ceausescu. In cazul celui lichidat la Targoviste, sexologia gasea o explicatie. In cazul actualului prim-ministru, pana si sexologia ramane neputincioasa. Iata de ce formula ""ministru"" din declaratia facuta de premier la 6 ianuarie 2006 n-avea nevoie de nici o precizare.
""Ministrul"" nu putea fi decat ministrul Sanatatii.
Mai greu e cu dezlegarea formulei ""sa continuam aceasta reforma"".
Reforma lui Eugen Nicolaescu se reduce la un singur comandament: demiterea cu orice pret a lui Sorin Oprescu.
Sa fie atat de valoroase terenul de la Elias si cel de la Spitalul Universitar, incat cuplul Tariceanu-Nicolaescu sa riste orice?
Se pare ca da.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.